Autentický písničkář? Zkuste výtečného Eda Sheerana

josefmartinek

Během příprav aktuálního, v pořadí druhého alba X napsal Ed Sheeran podle svých slov přes sto dvacet skladeb. Na novinku se mu podařilo vybrat to nejlepší, pestrá deska nabízí i odbočky v podobě produkční pomoci Pharrella Williamse nebo rapu. Nejlépe to ale Sheeranovi stále jde jako písničkáři.

Kluci s kytarou pořád táhnou. Zatímco v Česku se v posledních letech mimořádné popularitě těší Tomáš Klus, Brity (a nejen je) okouzil zrzek Ed Sheeran. Před třemi lety zaujal povedeným debutem + a i druhou studiovku nazval jednoduše X (neboli Multiply). Ani hudba, kterou předkládá, nesrší dosud neslyšenými nápady, přesto ale funguje na jedničku.

Poslechněte si Eda Sheerana v Youradiu

Třiadvacetiletý písničkář dokáže točit alba, která nezní monotónně. Také na tom aktuálním nabízí pestrou směs zahrnující jednoduché kytarovky i rapový experiment, jakým je skladba The Man. Tentokrát se navíc rozhodl na desku zařadit i jasný hit; spolu se všudypřítomným Pharrellem Williamsem se vrhl do veselého tančení v písničce Sing, jež mu poprvé v kariéře zajistila první místo v britském singlovém žebříčku.

Faktem ale je, že Sheeranovy skladby vyniknou nejvíc bez jakýchkoliv vnějších zásahů. Kytarové písničkářství zpěvákovi skvěle sedí a především v křehčích polohách působí absolutně autenticky. Na síle neztrácí ani v srdceryvných cajdácích, jeho zbraní je totiž dravost, která se odráží třeba v mimořádně působivé Thinking Out Loud, v níž své milé slibuje lásku i v sedmdesáti, nebo gradující a energická I’m A Mess. Z Sheeranova hlasu navíc srší stoprocentně uvěřitelná emoce. Skvěle vizuálně se ji podařilo zpracovat v minimalistickém klipu k baladě One, kde Sheeran zpívá úplně sám prázdné hale.

Sympatické je i to, že se Sheeran prezentuje jako obyčejný chlapík s úplně obyčejnými starostmi typu smrt dědečka, ze kterého se vyzpívává v Afire Love, nebo nevěra partnerky v Don´t. Pikantní přitom je, že záletnicí by podle kuloárních informací měla být Ellie Goulding.

Ed Sheeran si zkrátka i na X zachoval tvář skromné hvězdy, která nepotřebuje megalomanské produkce, aby ohromila. Bohatě si totiž vystačí s kytarou a svými příběhy.

Ed Sheeran – X
Vydavatelství: Asylum Records
Celkový čas: 50:05 
Seznam skladeb: One, I´m a Mess, Sing, Don´t, Nina, Photograph, Bloodstream, Tenerife Sea, Runaway, The Man, Thinking Out Loud, Afire Love 

Témata: