Banks jako bohyně? Na první desce je spíš Siréna

josefmartinek

Afrodité byla bohyní lásky, Artemis měla na Olympu na starosti lov a Athénu pověsti líčí jako bohyní moudrosti. Do jejich společnosti by se svým debutem ráda dostala i Američanka Banks, která měla tu odvahu, že svou první desku pojmenovala Goddes. A čeho je bohyní ona? Ubíjející hodina plná monotónních vzlyků a nijakých textů ukazuje, že jedině nudy. Anebo by se mohla přidat k Sirénám.

Sirény byly dle antické mytologie bájné pěvkyně, které zpěvem lákaly námořníky ke svému ostrovu. Ti jejich smyslné nářky slepě následovali a jejich loď se poté rozlomila o útesy. V roce 2014 mají Sirény kamarádku. Jmenuje se Banks.

Poslechněte si Banks v Youradiu

Také posluchači její debutové desky Goddess, hnáni za jakousi éteričností, narazí. Sice ne na útesy, ale na pořádný kopec nudy. Hodinka ve společnosti Banks navenek slibuje originální rukopis atmosférických písniček a image tajemné femme fatale jako bonus, když se ale tohle pozlátko sloupne, zbydou nevýrazné, nekonečně se táhnoucí skladby plné rádobyuměleckých vzdechů.

Jillian Banks, šestadvacetiletá rodačka z Kalifornie, pracuje s elektronikou, do poklidných podkladů zapojuje triphopové beaty a nelze jí upřít, že její debut zní jinak než většina popových alb. To je ale na dobrou desku pořád málo: její nosozpěv často působí jako nepříjemné kuňkání, materiál je až na pár výjimek monotónní, což ještě podtrhuje délka – bez pár sekund hodinová stopáž je snad nekonečnější než dvouhodinovka matematiky. Jestli takhle vypadá božství, pak se možná někteří dobrovolně odevzdají peklu.

Banks neoslní ani texty. Jako většina zpěvaček se zabývá otázkami vztahů, chybí jí ale autentičnost; v písničce Waiting Game si hraje na cudnost, když zpívá, že „se cítí sexy, ale stydí se za to“, zatímco v titulní skladbě velkohubě varuje, že zahrávat si s bohyní se nevyplácí.

O to víc překvapí světlé okamžiky. Třeba You Should Know Where I’m Coming From má dokonce i melodii a vývoj, Banks v ní alespoň na chvíli opouští táhlé hloubky a skladba zní jako sympatická balada. Singlová Beggin For Thread zase zaujme svižnějším tempem, které v kontextu celé nahrávky působí jako živá voda.

Zpěvačce docela sluší i křehká písničkářská poloha, do jaké se pouští v něžné Someone New. To jsou ale jen kapky v moři, které nic nezmění na tom, že jeden z nejočekávanějších debutů roku skončil rozpačitě. Mnoho povyku pro nic. Jestli je totiž Banks něčeho bohyní, pak jedině dlouhé chvíle.

Banks – Goddess
Vydavatelství:
Harvest / Universal Music
Datum vydání:
5. září 2014
Seznam skladeb:
Alibi, Goddess, Waiting Game, Brain, This Is What It Feels Like, You Should Know Where I’m Coming From, Stick, Fuck Em Only We Know, Drowning, Beggin For Thread, Change, Someone New, Warm Water, Under The Table

Témata:,