Barevný koktejl od United Flavour se povedl

Marek-Bartos

Multikulturní hudební šestice United Flavour namíchala po čtyřleté odmlce na české poměry netradičně velmi dobrý drink. Zavřete oči a těšte se na lahodné chutě ze slunné Jamajky, Latinské Ameriky a dalších koutů světa.

Baskytaristovi a producentovi Djei se povedla velká věc. Na natáčení desky Attitude United Flavour sehnal skoro dvacítku skvělých muzikantů z celého světa, čímž její úroveň pozvedl nejméně o patro výše. Hostování a cirkulace hudebníků je na albech zahraničních interpretů dnes už běžné, u nás jsme na něco podobného zvyklí možná tak u kapely Monkey Bussines.
V tomhle světle se zdá Djeiův výkon skoro neuvěřitelný; na albu se objeví třeba velmi uznávaný zpěvák a rapper Konshens z Jamajky nebo Ras Kuko a Bratt, členové neméně známé reggae skupiny Caňaman ze Španělska.

Attitude tak ze všeho nejvíce připomíná kompilaci různých autorů z oblasti reggae, hiphopu, dancehallu a world music. Neznamená to ale, že byste rukopis United Flavour hledali marně. Je to především charakteristický zpěv španělské frontmanky Carmen, která většinu skladeb spolehlivě spojuje jako španělský tmel.
Díky zmíněným hostům však noví United Flavour zní ještě dynamičtěji a barevněji než kdykoliv před tím. Jejich reggae sice nezní revolučně na světové poměry, na ty české ale určitě.

United Flavour – Attitude

Hezky našlápnutá je už první Attitude, které vládne dancehallové trio Ward 21 a ostrý španělský rap Carmen. Ta tu dokazuje, nakolik univerzální zpěvačkou je. Dollar Blues, kde Carmen zpívá s Baronem Blackem, je zase ojediněle akustickou a krásně křehkou záležitostí.

United Flavour – Dollar Blues

Mír, láska a svoboda
I na Attitude se ale najde pár slabých míst. První achillovou patou jsou anglické texty. Když se zrovna nezpívá ve španělštině, zjistíte, jak nepříjemně jsou skladby ocejchovány poplatnými frázemi o lásce, míru a pokryteckém světě. Hudebně je reagge United Flavour progresivní, s texty je tomu ale naopak; jako byste poslouchali Boba Marleyho někdy v sedmdesátých letech.

Jestliže první část novinkového alba sympaticky odsýpá a hraje všemi barvami světa, druhá polovina je pak přeci jenom o trochu méně nápaditá. Skladby tu daleko více splývají a přednost dostávají skladby typu Humble Up nebo Hits, fádně znějící reggae.

To vše jenom potvrzuje, jak těžké je dnes z pomalu vytěženého žánru, zatíženého tolika schématy a šablonami, United Flavour - Attitudevytěžit ještě něco zajímavého. United Flavour se s tím ale popasovali velmi dobře.

United Flavour – Attitude
Vydavatel: SubPub Records
Celkový čas: 65:59
Seznam skladeb:
Attitude feat. Ward21, Rally Round, Miss You feat. Konshens, Dollar Blues feat. Baron Black, Niños feat. Lara303, Shake It, Pon De Mix feat. Kaolack, On The Side, Hits feat. King Kalabash, Ganja feat. Ras Kuko & Bratt from Cañaman, Humble Up, Mamá, Dime Tú Por Qué feat. Cheeba, More Love, Quiéreme, Merry Go Round, Strange Rain

Témata: