Baumaxův kabaret v Lucerně

Marek-Bartos

Lucerna Music bar měl včera velmi unikátního hosta: řečeno poněkud zjemněle, hudebního nonkomformistu Xaviera Baumaxu. Vedle něho i řadu hostů, z čehož vznikla velice pestrá směsice umělců, nejen hudebního zaměření. Dá se vlastně bez nadsázky říci, že Baumaxa tímto pojetím oživil upadající kulturu kabaretních představení.

Vzhledem ke všeobecně známému svérázu jeho vkusu musí být jasné, že se nejednalo o jen tak ledajaká kabaretní čísla. Hudebník Xavier Baumaxa totiž nemá zábrany a rád provokuje. V tom vězí jeho jedinečnost, z toho také pramení stále vzrůstající popularita.

Začíná se. Na půlkruhovém pódiu ještě není Baumaxu vidět. Na židli sedí jeho kamarád, básník Em Rudenko, a s vážnou tváří recituje své chlípné a dekadentní kousky (většinou o sexu). Témata básní jsou přinejmenším pikantní, přeplněný LMB hlasitě vybízí autora textů k pokračování. Když se konečně ukáže hlavní postava večera, jsou už všichni příjemně naladěni. Baumaxa za nadšeného aplausu usedá s kytarou k mikrofonu a koncert je tím de facto zahájen.

Po netypicky vážné písní Muž, který prohrál, typicky veselé a hravé Kultura je plná kultů zazpíval písničkář i jednu novinku o kameramanovi Miroslavu Ondříčkovi. Hned na úvod stihl dokázat, že se nachází ve své standardní formě. Zpíval a hrál na kytaru od počátku energicky, i když pořád s rezervami. Vzhled jedné z divaček označil za promiskuitní, což se od něj samozřejmě čekalo, jen o něco později.

Po úvodních skladbách ale přenechal místo na pódiu prvnímu hostovi se slovy: „Nyní přivítejte mého vietnamského přítele, kuchaře a kytaristu Le Quanga-Dao!“ Teprve tento malý mužík, oblečen do kuchařského s vysokou bílou čapkou na hlavě, dostal diváky do varu. Stačí, aby se starších táborových šlágrů (Severní vítr je krutý aj.) ujal cizinec s přízvukem a s kytarou, a lidé se jimi opět baví! Ale skutečné nadšení zavládlo, když Dao zazpíval Dům Holubí ve vietnamštině. Aby rozmanitosti bylo učiněno zadost, hned po vietnamské interpretaci českých hitů přišel na paškál beatboxer Nasty. Ten prokázal opravdu výjimečné hlasové schopnosti, mimo jiné i imitační, když věrně napodoboval hity taneční elektroniky! Ještě lepší ale byla přímá spolupráce s Baumaxou, ze které se vyklubala zdařilá parodie na hip hop, zakončená hitem Ozajstný Hip-Hop. K ní je už doprovázela Baumaxova skupina, která jeho hudbu až do konce večera obohacovala o dechovou sekci, klávesy a bonga.

A od té chvíle jako by se tempo hraní zrychlilo a Baumaxa se dostal do té správné nálady. Zahrál hity jako Penis, Lidé z malých vesniček, či Retrofutro Discoteque, rozesmíval publikum tím, že ho urážel, předváděl osobitý beatbox i fistulní zpěv a lidé jím byli zkrátka nadšeni.

Opět se tu potvrdila jedna věc: vidět a slyšet Baumaxu na koncertě přináší obrovské riziko, že nekriticky propadnete kouzlu jeho uměleckého ducha.

Xavier Baumaxa a hosté – Vánoční koncert
9. 12. 2008, Lucerna Music bar, Praha

Témata:,