Biffy Clyro dodali Praze energii na týden dopředu

honza-m

Pro řadu fanoušků byl koncert Biffy Clyro už předem akcí roku. Skotští rockeři přijeli do pražského Roxy s novou deskou Opposites a plnému klubu jeho nadšení oplatili stonásobně. Biffy jsou zkrátka mistři světa v předávání energie.

Když přijeli rockeři Biffy Clyro do Prahy v roce 2010 poprvé, sešla se na koncertě vycházejí hvězdy jen hrstka nejvěrnějších příznivců. Ta ale o vystoupení skotské trojice poté hovořila jako bezmála o životním zážitku. Během tří let se Biffy Clyro stačili etablovat a posbírat různá ocenění nejen doma, takže při jejich druhé návštěvě vyprodané pražské Roxy doslova praskalo ve švech. Biffy Clyro by si patrně v Praze troufli i na místo s o dost větší kapacitou.

Biffy Clyro v Praze před třemi lety

Naplněnému sálu pak trojice, posílená o druhého kytaristu a klávesistu (kteří se ale během koncertu snažili působit neviditelně plus na rozdíl od kmenových členů, kteří vystavovali na odiv svá četná tetování, zůstali i od pasu nahoru oblečení) předvedla skvělou show. K tomu jí vydatně napomáhal jednak světelný park a na poměry Roxy slušný zvuk, především ale nezměrné množství energie, která z kapely doslova sálala. I přesto, že verbální komunikaci s publikem omezila na minimum. Nebyla vlastně potřeba, místo slov totiž za Biffy mluvila muzika.

Poslechněte si Biffy Clyro v Youradiu

Hlavní zbraní kapely je výborná práce s dynamikou, Biffy Clyro každý tón ze svých nástrojů doslova ždímali. A během jednotlivých skladeb se dokázali měnit jako chameleon: chvíli zněli jako subtilní popová kapela, v příští vteřině zase ohromili tvrdostí, se kterou by do kapsy strčili všechny metalisty.

Podobně Biffy postavili setlist o dvaadvaceti skladbách; křehčí, pomalejší písničky, které kapelu vynesly na vrchol hitparád, střídaly nemilosrdné vypalovačky. Publikum hltalo každé slovo frontmana Simona Neila a ty nejznámější skladby (Many Of Horror, Biblical, God & Satan) odzpívalo poctivě s ním. Došlo i na akustické okénko, když Neil poslal chvilku před koncem koncertu své spoluhráče do zákulisí a fanouškům se ve dvou skladbách představil jen s akustickou kytarou.

Biffy Clyro v Praze každopádně prokázali, že nejsou kapela několika hitů. Hitový náboj měla z těch dvaadvaceti písní prakticky každá. A nevadí ani (slyšitelný) fakt, že v řadě skladeb své osvědčené postupy opakují.

Biffy Clyro
Support: Dry the River
Praha, Roxy, 14. listopadu 2013

Témata: