Bikram jóga vs. hot jóga: Jaký je mezi nimi rozdíl?

Redakce

Možná vás to překvapí, ale hot jóga a bikram jóga jsou dvě zcela odlišná cvičení. Ve skutečnosti je bikram jóga hot jógou, ale ne všechny hot jógy jsou bikram jógou. Pokud jste se v tom ztratili, tak vám to vysvětlíme pořádně.

Co je bikram jóga?

Bikram jóga je forma hatha jógy, která je jedinečná, protože má konkrétní pozice a dechová cvičení, která jsou prováděna ve vytápěné místnosti. Zakladatelem je Bikram Choudhury, který vytvořil soubor dvaceti šesti póz hatha jógy. Každá z póz systematicky připravuje tělo na pózu následující a pořadí se nikdy nemění.

Co je to hot jóga?

Hot jóga je vinyasa styl, který zahrnuje řadu propojených póz. Cvičí se v teplé místnosti, která je nastavena na určitou teplotu a vlhkost. Vzhledem k tomu, že je tento styl velmi energetický, tak se během něj hodně potíte a ve výsledku hubnete.

Jaký je mezi nimi rozdíl?

Nyní, když víte, co jsou tyto dvě formy zač, tak se pojďme podívat na detaily, které je od sebe krásně odlišují.

  1. Studio

Hned na začátku si všimnete, že je mezi těmito dvěma formami jógy velký rozdíl ve studiu. Zatímco typické studio bikram jógy se odráží od stěny ke stěně, hot jóga nemá zrcadla na zdi. Prý jsou zrcadla rušivá.

  1. Teplota

Bikram jóga se nazývá mučírnou, protože se cvičí při teplotě okolo čtyřiceti stupňů. Hot jóga je trochu mírnější, protože je zde od pětatřiceti do osmatřiceti stupňů. Vlhkost se ve třídách liší.

  1. Požadavky

Když začnete cvičit tyto formy jógy, všimnete si také rozdílu mezi požadavky. U každého se od vás očekává něco jiného. Bikram jóga očekává, že budete jako v armádě, poslouchat a tiše plnit. Hot jóga je mnohem mírnější. Můžete se ptát nebo se dokonce smát.

  1. Trvání

Čas je dalším rozdílem mezi těmito dvěma styly. Bikram jóga trvá devadesát minut a musíte to vydržet bez přestávky. Hot jóga trvá šedesát minut.

  1. Pozice

Bikram jóga jede podle scénáře, protože funguje podle dvaceti šesti strukturovaných pozic, které jsou ve stejné rutině i s dvěma dechovými cvičeními. Hot jóga má pestrou škálu asán, které se praktikují v různých sekvencích, dle učitele jógy. Každá hodina je tedy jiná.

Pět nejlepších podzimních workoutů aneb shoďte před Vánoci, ať se můžete pak pořádně nacpat

Nejlepší skupinové cvičení: Zkusíte to?