Bling Ring: Takhle žije Paris Hilton. A my s ní

Stefan-Titka

Nechtěli jste někdy zajít jen tak na návštěvu k vaší oblíbené celebritě? Nový film režisérky Sofie Coppolové vám poradí, jak na to, a provede vás ložnicemi slavných. A také docela dobře ukáže, že se jedna generace dospívajících vzdala touhy budovat vlastní osobnost a spokojila se s napodobováním a kabelkami svých idolů.

Bling Ring (s podivným českým přílepkem „Jako VIPky“) je film natočený podle skutečné události. Říkala si tak skupina teenagerů, která si našla zábavu ve zvláštní činnosti – vloupávání se do domů celebrit. Člověk by čekal, že takhle bláznivý nápad skončí hned v zárodku zatčením, ale skupina vydržela fungovat skoro celý rok a způsobila škodu za tři miliony dolarů. Mezi postiženými celebritami figurovala jména jako Paris Hilton, Rachel Bilson, Orlando Bloom, Megan Fox nebo Lindsay Lohan.

Režisérka Sofia Coppola už dlouho a poměrně soustředěně staví většinu svých filmů na sledu banálních scén, ve kterých o to víc vyplouvá na povrch banalita života jejích hrdinů. Zatímco Mariie Antoinetta použila mimikry moderního pojetí, pronikajícího nejen do hudební složky, ale i do filmového stylu, následující snímek Odnikud někam žádná podobná esa v rukávu schovaná neměl. Jen banálně zobrazoval banální život vyhořelého hollywoodského herce v podání Stephena Dorffa, což z něj z diváckého hlediska učinilo takřka nesledovatelný snímek.

Bling Ring je v porovnání s předposledním filmem režisérky slavného otce minimálně o dvě třídy diváčtější. A není to jen zásluhou Emmy Watson (Hermiona z Harryho Pottera). Diváckost tu však vykupuje možná až příliš odhalené poselství. Zatímco v předchozích filmech se autorce tyto věci dařilo halit rouškou tajemství a někdy je až téměř znepřítomnit, v Bling Ring diváka do konce filmu nic zvláštního nepřekvapí. Přesto ho není nepříjemné sledovat. Nepříjemné je o něm zpětně přemýšlet a rozebírat jej, protože sice na malém, ale na nezanedbatelném vzorku jedné generace ukazuje to, jak se vzdala budování vlastní osobnosti a spokojila se místo toho s napodobováním a kabelkami svých idolů.

Snímku se ale daří nachytat i samotné diváky a usvědčit je až téměř z bulvárního voyerství. Procházet se takovým excentrickým domem Paris Hilton je zkrátka fascinující zážitek. Tvůrci si neodpustí ani pár vtípků jako třeba schodiště poseté samými zarámovanými obálkami časopisů, na kterých se Paris kdy objevila. Film může připomenout například Takové normální zabijáky Olivera Stonea. Oba snímky spojuje fascinace vytvářením idolů, v případě Bling Ringu je tato obsese velmi hmatatelná a na mnoha místech i vyřčená.

Smutným „happy endem“ zůstává fakt, že teenagerům Bling Ring se nakonec vlastně podařilo to, po čem toužili – stali se slavnými jako idolové, které okrádali. Společnost je potrestala, ale zároveň z nich udělala fenomén, který se dočkal i filmového zpracování. Začarovaný kruh. 

Bling Ring
Drama/Krimi
USA, 2013, 90 minut
Režie: Sofia Coppola
Hrají: Emma Watson, Taissa Farmiga, Leslie Mann, Nina Siemaszko, Gavin Rossdale a další
Premiéra v ČR: 20. června 2013

Témata:,