Blur nabízejí své zásadní skladby. Každý si něco vybere


U příležitosti velkého comebacku a zároveň oslavy dvacetiletého výročí britské kapely Blur přichystali dnes už pánové ve středním věku nové výběrové album. Nejedná se o první desku tohoto druhu, již před devíti lety vydali své Best Of. Ale aktuální kompilační dvojdisk Midlife: A Beginner´s Guide to Blur má trochu jiné poslání.

Spíše než na výběr těch nejlepších singlových zářezů skupiny se Blur snaží nalákat posluchače na zlomové okamžiky a vrcholy své kariéry. Oproti předchozímu výběru Best Of z roku 2000 obsahuje nové dvojalbum Midlife: A Beginner´s Guide to Blur navíc písně z alba Think Tank, které vyšlo v roce 2003.

Pestrá nabídka, ze které si určitě vyberete
Jednotlivé písně na dvojdiskovém výběru neřadila kapela Blur chronologicky, a tak vedle sebe naleznete například jímavou gospelovou baladu Tender, která je o rozchodu zakladatele kapely Damona Albarna s dlouholetou přítelkyní Justine Frischmann, a éterickou kytarovou  She´s So High. Skupina, která v devadesátých letech definovala britpop, rozhodně neopomněla své největší hity Parklife, Girls & Boys nebo Song 2, při jejichž poslechu si na mejdanu spolehlivě zaskáčete. Ale místo zde zaujaly i skladby vyloženě nehitové, jako je experimentální šílenost Bugman z alba 13 nebo klidnější kytarovka Blue Jeans z desky Modern Life is Rubbish.

Poslechněte si hit Girls & Boys

Blur si vybrali skladby, které jsou pro ně zásadní. Přesto možná trochu zamrzí absence průlomového singlu There´s No Other Way z debutové desky a překvapivě se nedostalo ani na jeden z největších hitů, singl Country House. Každopádně si však přijdou na své jak fanoušek, tak i běžný posluchač, který se se skladbami Blur teprve seznamuje. Dostane totiž ucelený přehled o tvorbě skupiny, která vždy vynikala pestrostí hudebních stylů a nebála se experimentů. Uvidíme, jakým směrem se znovuzrození Blur budou dál ubírat. (Přečtěte si na Kouli o comebacku kapely.)

Blur – Midlife: A Beginner´s Guide to Blur
Vydal:
EMI
Stopáž: 107:46
Skladby: Disk 1: Beetlebum, Girls & Boys, For Tomorrow, Coffee & TV, Out of Time, Blue Jeans, Song 2, Bugman, He Thought of Cars, Death of a Party, The Universal, Sing, This Is a Low
Disk 2: Tender, She´s So High, Chemical World, Good Song, Parklife, Advert, Popscene, Stereotypes, Trimm Trabb, Badhead, Strange News From Another Star, Battery In Your Leg

Témata:, ,