Bonbóny a rotoped. Southpaw se rozloučili s fanoušky


Pražští indie-rockeři Southpaw se v pátek večer po po třinácti letech a pěti deskách rozloučili s fanoušky. Gregory a spol. končí, budou se věnovat svým projektům. Rozlučkový večírek kapela pojala zároveň jako oslavu frontmanových narozenin; a Gregory se neubránil dojetí.

Southpaw nastoupili na pódium slušně zaplněné Akropole kolem půl deváté, v aktuální sestavě se zpěvákem Jiřím Burianem aka Gregory Finnem, klávesákem Karlem Havlíčkem aka Karzim, basákem Jaroslavem Svatošem, kytaristou Adamem Vonešem a bubeníkem Janem Janečkou. Mužskou sestavu při několika písních doplnil jediný host večera – zpěvačka a hlas písničky Shadows Klára Nemravová.

Frontman Gregory Finn měl na sobě symbolicky tričko s britským zpěvákem Morrisseym, jedním ze svých hlavních hudebních vzorů. V den koncertu navíc slavil 33. narozeniny, proto řady fanoušků podělil o dva pytlíky bonbónů. Přestože se snažil házet úsměvy na všechny strany, už na začátku koncertu bylo znát, že je trochu naměkko.

Southpaw – Isolated

Komunikace s publikem nikdy nebyla silnou stránkou Southpaw a vlažnějších reakcí se skupina dočkala i tentokrát. Svůj podíl na tom měl ale i nepříliš vhodně zvolený setlist, kapela totiž začínala pomalejšími písničkami, které fandy nedokázaly dostat do varu. Jestliže Intellygent Songs příliš nezafungovala, Shadows se Bubeník Honza na rotopeduzmíněnou Nevravovou byla první písničkou, při které publikum ožilo. K dobru lze naopak muzikantům přičíst to, že naživo předvedli průřez celou tvorbou, včetně skladeb ze samého počátku kariéry.

Nakonec to nejlepší
Nejlepší kousky si ale Southpaw lišácky nechali až na dlouhý přídavek. V tu chvíli publikum znatelně ožilo, jakoby si až teď všichni uvědomilo, že kapelu vidí na pódiu naposled.

Subway Sings nebo asi největší pecka Thousands burácely Akropolí a správná chemie najednou zafungovala skvěle. Dostalo se i na jeden z prvních hitů Healthy Drug, při kterém dorazil na pódium rotoped. S nadšením a za všeobecného veselí ho osedlal bubeník Honza Janečka. Emotivní vyvrcholení obstarala balada Isolated. Najednou bylo jisté, že Gregory rozhodně není jediný, komu se v sále lesknou oči dojetím.

Kdo na téhle rozlučce chyběl, může se na ni podívat na DVD. Záznam koncertu vyjde na bestofce Hit Me!

Southpaw
11. března 2011, Praha, Palác Akropolis

Témata:, ,