Bravurní atmosféru Spiritu pohřbil scénář

Marek-Bartos

„Central City. Město stínů a zločinu, drsné, ale věrné. Má společnice, má nejoddanější přítelkyně, má láska. A já jsem její duše, jsem Spirit!“ Takové je vyznání hlavního hrdiny stejnojmenného filmu Franka Millera, který vstoupil do českých kin. Jestli si myslíte, že se jedná o další z řady noir komiksových adaptací, jste na správné stopě.

Frank Miller je v současné době považován za jednoho z nejvlivnějších tvůrců světového komiksu. Jeho příběhy se také staly oblíbeným filmovým materiálem. Vzpomeňme třeba Sin City Roberta Rodrigueze nebo ještě populárnější snímek Zacka Snydera 300: Bitva u Thermopyl. Tentokrát ale zkušený kreslíř a scénárista usedl do režisérského křesílka a pustil se do natáčení sám. Ve scénáři však Miller neztvárnil jeden ze svých světů. Maskovaný bojovník proti zločinu Spirit je totiž výtvorem „kmotra“ amerického komiksu a Millerova učitele Willa Eisnera. Eisner se premiéry filmového Spirita nedožil, přesto Miller své fanoušky ujistil, že nehodlá prostřednictvím filmu budovat nějaký patetický pomník svému mentorovi.

Černý humor, barevné scény
To se naštěstí potvrdilo. Snímek oplývá černým humorem (ovlivněným stylem tzv. drsné detektivní školy spisovatele Raymonda Chandlera) a na rozdíl od Sin City je plný barevných, sugestivních scén. Miller z tohoto hlediska skutečně dokázal oživit komiks na filmovém plátně. Herecké výkony jsou velmi dobré, neokoukaná tvář Gabriela Machta zapadá do jizlivé nejistoty Spirita a exceluje zvláště Samuel L. Jackson v roli šílence Octopuse. A tak jedinou, zato důležitou vadou na kráse je slabý scénář. Dvouhodinový příběh není natolik silný a originální, abyste si postavy skutečně oblíbili. Přes očividnou snahu o lehkou parodii a grotesku jsou některé gagy samoúčelné a poněkud trapné. Sledujete působivou podívanou, která svou bizarní poetikou připomíná Burtnova Batmana, jenže výborná atmosféra na výborný film ještě nikdy sama o sobě nestačila.

Spirit (The Spirit)
USA, 2008, anglická verze, české titulky
Režie: Frank Miller
Hrají: Gabriel Macht, Eva Mendes, Sarah Paulson, Dan Lauria,Paz Vega,Stana Katic, Scarlett Johansson, Samuel L. Jackson, Louis Lombardi.
Premiéra v ČR: 19. února 2009