Bruno Mars má rád The Police i Jacksona. A nebojí se to ukázat

chocobo

Druhé desky jsou prokletím. Jedni vám budou mít za zlé, že se pokoušíte znovu očesat jednou sklizený strom, a nařknou vás z neoriginality (mrknutí na Miku). Někdy lehce upgradujete úspěšnou formuli a získáte si fanoušky i pisálky (poklepání po rameni pro Ellie Goulding). A někdy se s dvojkou vzdálíte původnímu stylu a připravíte se o natěšené posluchačstvo. Právě to trochu nemoudře udělal Bruno Mars s Unorthodox Jukebox.

Když vydal Bruno Mars debut Doo-Wops & Hooligans (recenze), byla to velká událost – popu v té době scházel výrazný mužský interpret, který by dokázal oslovit publikum širší než jakým je dívčí část 3.A až 9.C místní základky. Po smršti hitů se zpěvák odmlčel a nyní se vrací s kolekcí "jukeboxových" písniček, které jsme od Bruna chtěli slyšet nejdříve za deset let. Tedy v době, kdy už by neměl potřebu uchvacovat nekončící davy, ale nahrávat muziku pro radost.

Poslechněte si Bruna v YouRadiu

Unorthodox Jukebox se proto od prvotiny liší především daleko menší mírou hitovosti. Jednoznačných trháků disk moc nenabízí, a když už některé tracky zní jako potenciální singly (Treasure, Natalie), nejsou v pravém slova smyslu chytlavé. To samo o sobě samozřejmě nesnižuje kvalitu písniček, ale vzhledem ke skutečnosti, že si rádia i posluchači z Bruna udělali spasitele škatulky uvolněného popu, jeho přechod k náročnější odnoži žánru hořce oplakají.

Deska textově omezená pouze na milostnou tématiku je opět výsledkem snažení producentského týmu The Smeezingtons, v jehož čele je sám zpěvák. Nový zvuk záměrně chytl patinu garážového retra, čímž rozhodně nenásleduje momentální mainstramové trendy a nové bude s tímto materiálem prosazovat jen velice obtížně. Co zůstalo při starém, je rozpoznatelný hlasový projev havajského hudebníka, který i tentokrát v mnohých polohách připomíná Michaela Jacksona.

Jukeboxová tématiku albu sedí – jsou na něm písničky různých stylů a nálad. Deset položek většinou ve středním tempu rozveseluje hravá Treasure, která jako kdyby se k Brunovi zakutálela z uzamčených archivů The Jackson 5, balada Moonshine zase obdivuje osmdesátky skoro až s nostalgickou posvátností. Jedinou říznější položkou zůstává pilotní singl Locked Out Of Heaven, jež připomíná The Police.

Unorthodox JukeboxAčkoliv Bruno Mars druhou desku dobře vybalancoval, chybí jí šmrnc a ambice vyčnívat nad konkurencí. Unorthodox Jukebox je proto "pouze" řemeslně dotažená pocta popovým kořenům let dávno minulých. Bohužel bez jakékoliv přidané hodnoty.

Bruno Mars – Unorthodox Jukebox
Vydavatelství: Supraphon
Celkový čas: 34:53

Seznam skladeb: Young Girls, Locked Out Of Heaven, Gorilla, Treasure, Moonshine, When I Was Your Man, Natalie, Show Me, Money Make Her Smile, If I Knew

Témata: