Byli jsme na Islandu. Co jsme tam viděli aneb 6 kouzelných míst země ledu a ohně

Redakce

Víte, co dělat, když se na Islandu ztratíte v lese? Stoupnout si. Haha. Husté a vzrostlé lesy sice na tomto severském ostrově opravdu nenajdete, ale jinak vás okouzlí nepředstavitelně malebnou krajinou plnou vodopádů, monumentálních skal, ledovců, černých pláží, sopek a gejzírů. Která místa neminout?

  • Filmově okouzlující Jökulsarlón. Jezero Jökulsarlón najdete na severovýchodě ostrova a okouzlí vás zářivě modrými ledovcovými krami, které po jeho hladině plují od ledovce směrem k moři. Mezi krami dovádějí tuleni a často i filmaři. Fotogenická krajina si zahrála třeba ve filmu Lara Croft: Tomb Raider nebo v bondovce Dnes neumírej. Na tomhle místě si určitě udělejte fotku a připravte se na to, že nikdo neuvěří, že jste nepoužili na její úpravu žádný filtr. Neobvyklá výrazně modrá barva některých ker je optický klam způsobený hrou světla a ledu.
  • Božské vodopády Godafoss. Pravda je, že zhruba třetí den pobytu na Islandu už budete mít nakoukáno tolik krásy, že vás jen tak něco neohromí. A na vodopády je tento ostrov obzvlášť bohatý. Výjimečně krásné jsou však vodopády Goðafoss na severu. Vodní tok ledovcové řeky tu padá z dvanáctimetrové výšky a vytváří 30 metrů široký vodopád ve tvaru podkovy. Neobvyklý tvar mají vodopády díky pozůstatku vyhaslé sopky. Právě do těchto vodopádů vhodil kolem roku 1000 islandský zákonopravce pohanské rytiny severských bohů a ustanovil tak, že země bude křesťanská.
  • Geysir a jiné gejzíry. Praotce všech gejzírů, který jim dal své jméno, najdete nedaleko hlavního města na jihozápadě ostrova. Vařící vodu chrlí do výšky 80 metrů již od 13. století. Aktivita Geysiru je nepravidelná a závisí na sopečné aktivitě celé oblasti. Dnes chrlí vodu 3 – 4krát denně. Pokud se vám nechce čekat, potěší vás, že hned vedle se nachází menší gejzír Strokkur, který každých pár minut vytryskne vařící vodu do 20 metrové výšky.
  • Reykjavík – minimetropole s velkým kouzlem. Reykjavík je nejsevernějším hlavním městem světa a žije v něm 200 tisíc obyvatel – tedy víc jak půlka obyvatel celého Islandu. Město je prodchnuté tradičním severským duchem. Staré pamětihodnosti tu nenajdete, ale přesto je tu co obdivovat. Nenechte si ujít kostel Hallgrímskirkja, který je inspirovaný islandskou přírodou, vodárnu Perlan s luxusní otočnou restaurací a umělým gejzírem, vilu Höfdi, kde v 80. letech vyjednávali Reagan s Gorbačovem, nebo některý z termálních bazénů napájený horkými prameny.
  • Mývatn. Jezero Mývatn na severu ostrova obklopuje úplně všechno, čím je Island proslavený. Kdybyste tak měli na ostrově navštívit jen jedno místo, Mývatn, neboli muší jezero, je jasná volba. V okolí najdete sopky, vyhaslé krátery, bublající bahenní jezírka, lávová města i termální lázně. Prochází tu totiž středoatlantský tektonický zlom. Z jezera vytéká řeka Laxá, která je významnou součástí mnoha místních legend. Navštivte i místní termální lázně s mléčně modrou horkou vodou přímo z podzemního vřídla. Voda je plná minerálů, křemičitanů a geotermálních mikroorganismů, které brání v přežití jakýchkoli bakterií a působí blahodárně na kožní neduhy.
  • Rybářské městečko Stykkishólmur. Okouzlující  Stykkishólmur najdete na poloostrově Snæfellsnes, severně od Reykjavíku. Zaujme vás řadou historických staveb a objektů. Projděte se mezi místními domky, vychutnejte si pěkný výhled na moře a vyšplhejte na pobřežní čedičovou skálu s majákem, nebo se svezte lodí okolo ostrůvků a útesů. Nedaleko města se nachází koec Helgafell, u kterého leží hrob hrdinky islandských ság Guðrún Ósvífursdóttir. Legenda praví, že když od jejího hrobu beze slova a ohlédnutí vystoupáte až na vrchol k rozvalinám starobylé kapličky, můžete si přát tři přání, která se vám prý zaručeně splní.

Poznejte lehkost bytí kouzelných domů na stromech

10 nejoblíbenějších destinací světa: Je tam i Praha!