Bývala punková princezna. Teď je Avril Lavigne královna průměru

martin-wipplinger

Zpěvačka Avril Lavigne natočila album, které má prý její hudební já prezentovat jasněji než kterákoli z předchozích čtyř desek. Pokud to tak opravdu je, pak je tahle Kanaďanka průměrnou umělkyní a dost nezajímavou učitelkou japonštiny. 

O Avril Lavigne se mluví často. A ne pokaždé v souvislosti s hudbou; poslední rok a půl byl tématem číslo jedna vztah zpěvačky s frontmanem Nickelback Chadem Kroegerem, za kterého se nakonec letos v červenci provdala. Teď je ale v centru dění nové album nazvané Avril Lavigne, a to už na stavění slavobrány není. Prsty v tom má i zpěvaččin manžel, který se na většině skladeb spolupodílel a byl šedou eminencí celého cyklu.

Poslechněte si Avril Lavigne v Youradiu

Jeho rukopis je nejvíc cítit v osamělém duetu Let Me Go, který má nepopiratelný nickelbackovský feeling a Chad Kroeger je v něm Avril Lavigne pěveckým partnerem. Výsledek není propadák, průměrná skladba svůj účel u fanoušků asi splní. Na rozdíl třeba od Bad Girl, očekávaný duet s kontroverzním metalistou Marilynem Mansonem skončil na vedlejší koleji a Mansonovo vystoupení se omezilo jen na hrstku výkřiků v pozadí.

Časy silných desek Let Go a Under My Skin jsou pryč, nové album táhnou hlavně singly. Here’s To Never Growing Up je pěkně zpracovaný flashback do doby, kdy Avril Lavigne točila svou nejlepší hudbu, Rock N Roll dělá svému jménu čest a na skladě má dokonce krátké kytarové sólo.

http://www.youtube.com/watch?v=PHxw_MetzF4

Na druhé straně barikády pak stojí největší hudební kýč, kterým se kdy Avril Lavigne prezentovala: písnička Hello Kitty postrádá jakýkoli smysl, je až trapně přeprodukovaná a i jako poslech pro japonské samouky stojí za starou bačkoru. Jestli dostala za úkol pokazit dojem i z té trochy zajímavého, co album Avril Lavigne nabízí, pak si Avril a její tým mohou gratulovat. Špatná věc se podařila.

Avrile LavigneHlas zpěvačky dobře sedí do pomalých, procítěných skladeb. Standardně sympaticky podaná Falling Fast – jedna ze dvou písní, které si zpěvačka pro album napsala sama – funguje spolu s finální Hush Hush výborně. Napravit dojem z nahrávky, která má těch opravdu světlých míst jako šafránu, ale bohužel nesvede.

Avril Lavigne – Avril Lavigne
Vydavatelství:
Sony Music
Celkový čas: 46:07
Seznam skladeb: Rock N Roll, Here’s to Never Growing Up, 17, Bitchin’ Summer, Let Me Go feat. Chad Kroeger, Give You What You Like, Bad Girl feat. Marilyn Manson, Hello Kitty, You Ain’t Seen Nothin’ Yet, Sippin’ on Sunshine, Hello Heartache, Falling Fast, Hush Hush

Témata: