Čáry máry fuk, Trent Reznor a Nine Inch Nails zase okouzlili Prahu

ondrejbambas

I setlist, který v Praze opomíjel album The Slip z roku 2008 a naopak přidával písničky z první a poslední desky, nováčkovským fanouškům jasně ukázal, kolik poloh kapela Nine Inch Nails v čele s Trentem Reznorem má. Nine Inch Nails byli v Praze i bez výpravné scény zase skvělí.

Nový společenský sál Forum Karlín, který postavil podnikatel Zdeněk Bakala, pojme až 3000 lidí. Hodí se tak pro středně velké koncerty, pro něž je Incheba Arena velká a Lucerna malá; ostatně kdyby Velký sál Lucerny rekonstruoval developer, vypadal by právě jako karlínská budova.

Pokřtili ji právě koncert

, výkonem ale na rozdíl od minulého předskakujícího Aleca Empirea moc nepřesvědčil. Netolerantní publikum se odvděčilo jediným mocnějším potleskem po oznámení, že Icons Of Summer je poslední písnička.

Poslechněte si Nine Inch Nails v Youradiu

Nine Inch Nails si během let vybudovali pozici, ze které si mohou diktovat, co a jak chtějí. A protože se všechno točí kolem ústřední postavy Trenta Reznora, člověk si nemůže být moc jistý, čím zrovna překvapí. Za poslední rok se sestava kapely několikrát změnila, na pozici baskytaristy se vyměnili tři hráči a k sestavě se na chvíli přidaly i doprovodné vokalistky. Do Prahy dorazila formace už jen jako kvartet a kvůli menšímu pódiu omezila také techniku. Ničemu to ale nevadilo, a i když tentokrát chyběl přední propustný závěs a oproti poslednímu koncertu v roce 2009 ubylo stroboskopů, byla to i tentokrát pastva pro oči. Vrcholem byla v tomhle směru skladba Closer s bubeníkem Ilanem Rubinem za LED stěnou.

Neodmyslitelnou součástí živých vystoupení NIN je Reznorův přednes, ve kterém ani tentokrát nechyběly raškovské a sáblíkovské pohyby. Jediný otazník se tak vznášel nad setlistem; Nine Inch Nails na turné střídali dvě verze a na Prahu padla ta, která opomíjela album The Slip a naopak přidávala písničky z první a poslední desky. Přesto ale nováčkovským divákům dostatečně ukázal, kolik poloh hudba NIN má. Na jeho koncertech se nenudí fanoušci metalu, rocku ani elektra, Trent Reznor umí napsat moshpitovou Wish, mocnou sonátu pro čtyři kytary The Day The World Went Away, stadionovou hymnu Head Like A Hole i baladu jako Find My Way. A všechno uzavře skladbou Hurt, která je něčím podobným jako Nothing Else Matters pro Metallicu.

Když se vás někdo, kdo Nine Inch Nails nezná, zeptá, na čemže jste to byli, nebude jednoduché odpovědět. Jejich diskografie má deset různých stylů a stejně variabilní je kapela i na pódiu, jen se světly, zvukem a Trentovým charizmatem. Skvělé otevření nového sálu a my doufáme, že takové koncerty bude Karlín zažívat častěji.

Nine Inch Nails
Praha, 11. 6. 2014, Forum Karlín