Ceny Apollo za nejlepší album roku 2015: Kdo byl nominován?

Redakce

Páté výroční ceny české hudební kritiky Apollo za nejlepší domácí album uplynulého roku vyhlásí 3. března. Během večera vystoupí všech sedm interpretů, kteří jsou na cenu nominováni. Role moderátora se ujme hudební publicista Luděk Staněk.

Mezi nominovanými jsou Boy Wonder & The Teen Sensations za album Radical Karaoke, Kittchen (Kontakt), Klara (Home), David Koller (ČeskosLOVEnsko), Květy (Miláček slunce), Please The Trees (Carp) a Tata Bojs (A/B).

„Skupiny Tata Bojs, Květy i David Koller a Kittchen jsou v historii Apolla nominovaní již podruhé. Nikdo z nich však tuto cenu zatím nezískal,“ uvedl pořadatel Pavel Kučera.

Novinkou letošního udílení bude, že všichni hudebníci si do jedné ze dvou písní z nominovaného alba, které na pódiu zahrají, pozvou svého speciálního hosta. O letošním vítězi rozhodne desetičlenná porota složená z hudebních publicistů.

Vítěz dostane 60 tisíc korun od hlavního partnera, kterým je Ochranný svaz autorský (OSA), a sošku od Maxima Velčovského a Jana Jaroše. Z letošního ročníku Apollo vznikne hodinový dokument pro ČT art.

Cena české hudební kritiky Apollo se poprvé předávala v roce 2011, na Nové scéně Národního divadla. Tehdy uspěl písničkář a rapper Bonus s deskou Náměstí míru. V roce 2012 zvítězil Boris Carloff s albem The Escapist, o rok později si v La Loce Apollo převzali Bratři Orffové cenu za nahrávku Šero. Vítězem loňského ročníku se v pražském klubu Podnik stal Adrian T. Bell s nahrávkou Different World.

Hudební ceny Žebřík: Nominovaní jsou Tomáš Klus, Chinaski, Slza i Barbora Poláková

Přehled: Zajímavé elektronické události, které se budou konat v lednu a únoru v ČR

Témata:,