Vítězové devětapadesátého ročníku Grammy budou oznámeni na galavečeru v Los Angeles 12. února. Největší počet nominací na prestižní cenu, devět, získala americká popová zpěvačka Beyoncé.

Kožená patří ke světové operní špičce. Manželka uznávaného dirigenta sira Simona Rattleho získala nominaci na Grammy už v roce 2006 v kategorii producent roku v klasické hudbě za nahrávku Lamento. Desku nazpívala spolu s Reinhardem Goebelem a Musikou Antiquou Köln.

Z Československa či České republiky bylo v minulosti nominováno několik převážně klasických nahrávek. Například v roce 2005 soutěžila o cenu za nejlepší orchestrální snímek nahrávka třetí a čtvrté symfonie Bohuslava Martinů, kterou s Českou filharmonií pořídil dirigent Jiří Bělohlávek. Před třemi lety česká zpěvačka Markéta Irglová a irský hudebník Glen Hansard získali hudební cenu Grammy v kategorii muzikál za album Once.

Nominované album Kožené v produkci hudebního nakladatelství Deutsche Grammophon vyšlo počátkem letošního roku. Na natáčení se kromě Kožené podíleli také další pozvaní sólisté a barokní orchestr La Cetra, do jehož čela se postavil cembalista a dirigent Andrea Marcon.

Snímek obsahuje devět Monteverdiho vokálních děl. Celek doplňuje trojice instrumentálních skladeb Marca Ucceliniho, Tarquinia Meruly a Biagia Mariniho.

Spolu s Koženou jsou v kategorii nominováni francouzská sopranistka Sabine Devieilhe za album Mozart: The Weber Sisters, německá sopranistka Dorothea Röschmann za Schumannovy a Bergovy písně, tenorista Ian Bostridge za album Shakespeare Songs a Anna Netrebková za její poslední desku Verismo.

Sabina Křováková v plavkách, to musíte vidět!

5 výborných remixů osmdesátkových songů