Cesty boží jsou nevyzpytatelné, NiceLandovy zrovna tak

Jiri-Vanek

Dříve NiceLand - písničkář a vítěz soutěže Coca Cola Popstar, teď NiceLand - kapela. Na druhé desce God Has Her Ways NiceLand a spol. razantně změnili styl, pryč je tak zasněný folk z prvního alba. Seznamte se s elektro NiceLandem, jak jej stvořil producent Amák. Prozrazujeme, že až na výjimky to bude seznámení velmi sympatické.

Od prvních taktů nové NiceLandovy nahrávky je jasné, že zvědavost vyvolávaná zprávami, které tlupa kolem Michala Motyčky alias NiceLanda vypouštěla do médií, byla oprávněná.
Nový producent Amák (ex – Sunshine) spolu s dalšími postavami ze špičky české scény, jež se střídaly v producentském křesle (Kay Buriánek ze Sunshine, Martin Destroyer z The Prostitutes), posunuli NiceLandův projev na nové desce God Has Her Ways daleko od posmutnělého folku z prvního alba Little Black Book k současnému trendy zvuku, plného naostřených kytar a elektro zvuků. Novinka je tak možná i mnohem pomíjivější než v jistém smyslu nadčasový debut. To ale ukáže až čas.

Niceland a první deska Little Black Book

http://www.youtube.com/watch?v=MeU_sItspps

Risk výrazného použití eletronických udělátek se na God Has Her Ways nevyplácí ve dvou skladbách – úvodní  The End (poslechněte si) posluchače vyděsí, zda si NiceLand náhodou nedělá po zaniklých Fake Tapes nárok na pozici nejlepší české kopírky Placebo. Stejně tak elektronický třetí kousek Sexy Guys Don’t Dance působí trochu jako kdesi v temných zákoutích studia zapomenuté béčko z období nahrávání desky Moonshower and Razorblades producentských Sunshine. Tohle jsou ovšem jediné dvě písně, kterým výrazné zásahy do NiceLandova projevu spíš uškodily.

Žádná vata
Ostatním skladbám produkce prospívá, na vatu mezi zbývajícími jedenácti písničkami nenarazíte. Žánrový rozptyl desky je přitom stejně bohatý jako rozptyl NiceLandových výrazových prostředků, takže vám důvěryhodně vystřihne jak sladkobolnou baladu (All In My Head s bicími v rytmu funébr marše), tak rozjetou, jen mírně elektronicky kořeněnou kytarovku (Song You Won’t Forget nebo Dry Your Eyes). To samé platí jak o rozjetém kousku žádajícím si nějaký ten remix osmnáctkám k tanci (Make It Last nebo I’m On Fire), tak o zatěžkaných skladbách typu úvodního singlu I Won’t Give In se živými smyčci či závěrečné All You Want s hostujícím klavírem Andyho Čermáka ze Sunflower Caravan.

NiceLand a I Won´t Give In

NiceLand se na druhém albu rázně vymanil z emo-folkové škatulky. Otázkou samozřejmě zůstává, jak budou nové písničky fungovat naživo; díky síle nahrávky God Has Her Way je to ale rozhodně nejistota plná očekávání.

Niceland – God Has Her Ways
Stopáž:
49:45
Vydavatelství: Championship Records
Skladby: The End, Song You Won’t Forget, Sexy Guys Don’t Dance, All In My Head, I Won"t Give In, Dry Your Eyes, Make It Last, I’m on Fire, Good Enough, I’ll Take Everything, We Know Better, Sleep At Night, Laugh All You Want