Chystáte se na tetování? Na tyhle věci byste si měli dát pozor

Redakce

Tetování je u nás stále populárnější, díky čemuž si dneska nemusíme vybírat jen ze studií, ale můžeme zvolit i konkrétního tatéra. Na co si však, zvláště pokud se jedná o první tetování, dát pozor? Co dělat?

  1. Pořádně si promyslet motiv. To se na první pohled zdá jako banalita, kterou snad ani není třeba psát, ale… Je jasné, že tetování je záležitost na celý život, jeho odstranění je bolestivá, zdlouhavá a nákladná procedura, proto zde opravdu platí, že není kam spěchat. Nechat si vytetovat oblíbenou hvězdu se teď může zdát jako dobrý nápad, ale bude to tak i za 10 let? Rovněž bychom rádi připomněli, že pokud si necháte vytetovat nějaký text, je dobré se ujistit, že v něm nejsou chyby, což platí i o datech narození. 
  2. Vybrat si dobrého tatéra. Motiv už máme rozmyšlený, teď tedy přichází na řadu to nejdůležitější – kde a kdo. Tetovacích salonů a tatérů je dnes opravdu hodně, takže je z čeho vybírat. Je dobré si vybrat člověka, který se specializuje na typ tetování, který si chceme nechat udělat. V tomhle vám poradí kamarádi, různá fora a weby i tatér samotný. Ten vám rovnou i řekne hrubý odhad výsledné ceny. 
  3. Nebát se vyšší ceny. Zdá se vám ta částka příliš vysoká? Kamarád má kamaráda, který tetuje a udělá vám váš motiv za poloviční cenu? Může se to zdát jako super řešení, ale také se vám může stát, že odejdete s křivým, rozpitým, nebo nehezkým tetováním a za následný cover zaplatíte mnohem víc. Nebo vám za nějaký čas vybledne, v horším případě na některých místech barva rovnou vypadá. Tetování je určitě věc, na které byste neměli šetřit. A když si vybíráte tatéra, je dobré si projít jeho práce a ujistit se, že je skutečně schopný vám vytvořit to, pro co jste přišli.
  4. Dobře zvolit místo. S tím vám určitě poradí v salonu. Je dobré mít na paměti, že ačkoiv se zdá, že v dnešní době tetování není problém, protože ho mají všichni, při hledání práce se to jako problém může ukázat i v oborech, kde byste to možná nečekali, proto opatrně s místy, která se nedají zakrýt a jsou viditelná na první pohled. Navíc jsou místa, kde vám tetovací barva může po čase vypadat, i když bude tetování uděláno sebelíp. Jde hlavně o prsty na rukou a uši, zde se tetovací barva moc nechytá. Pokud přesto chcete tetování na prst, doporučujeme zajít k někomu, kdo tetuje ručně bez použití strojku, protože to je jediný způsob, jak na problematických místech barvu oravdu udržet. Rovněž je dobré si uvědomit, že se vaše tělo v průběhu života bude měnit a s ním i vaše tetování, proto je lepší zvolit místo, kde se kůže tolik nemění.
  5. Chovat se zodpovědně. Tím myslíme, že noc před tetováním byste neměli pořádat párty roku, protože konzumace alkoholu vede k tomu, že se vám zvýší krevní tlak, tetování pak může krvácet a pro tatera je těžší vám něco vytetovat, protože tetovací barva je ředěna a vytlačována krví. To samé platí i pro drogy, kávu a energetické nápoje. Proto byste všechny tyto věci neměli konzumovat nejen 24 hodin před tetováním, ale ani 24 hodin po něm. Naopak je dobré se před tetováním najíst, tedy ne dát si kachnu se šesti, ale za prázdný žaludek vás v salonu taky zrovna nepochválí. A pokud jste jakkoliv nemocní, určitě to tatérovi řekněte předem!
  6. Nezanedbat následnou péči. I když čerstvé tetování nevyžaduje extrémně složitou péči, neměla by se zanedbat (nebo rovnou vynechat), přece jen je to na celý život a chtěli jste ho, proto obětujte těch pár minut a tetování promažte vazelínou (ne framykoinem!). Je asi jasné, že s čerstvým tetováním byste neměli chodit na koupaliště a celkově ho příliš nenamáčet. Pokud se vám vytvoří stroupky, nestrhávejte je, odpadnou samy. Je dobré mazat zahojená tetovaná místa opalovacím krémem, sluneční záření tetování zrovna neprospívá, tetování vybledne. Seženete i speciální krémy určené přímo na tetování, buď v tetovacím studiu, nebo na internetu.

Geometrická tetování: Tady máte ta NEJ

Galerie: Krásné rostlinné tetování, které má styl