Co je štěstí? Odpověď dává Happy-Go-Lucky z britských ostrovů

Stefan-Titka

Za osobní účasti britského režiséra Mika Leigha představil nedávno skončený Febiofest jeho zatím poslední film Happy-Go-Lucky. Máte-li pocit, že dnes chybějí pozitivní filmy, že kolem sebe vidíte jen morousovité lidi a všude jsou jen války a neštěstí, tak se seznamte s Poppy. Hlavní hrdinkou snímku, kterému už asi nikdo neupře titul nejpozitivnějšího filmu roku 2009 (a to máme teprve duben).

Pauline alias Poppy (Sally Hawkins) je třicetiletá učitelka na základní škole, jejíž přístup k životu by ji člověk mohl závidět. Bere ho za každých okolností s nadhledem, nenechává se ničím vykolejit a už vůbec ne faktem, že je sama a biologické hodiny tikají. Úsměv jí z tváře nikdy nemizí a její dobrá nálada nakazí každého, koho potká. Tedy až do chvíle, kdy se hlavní hrdinka filmu Happy-Go-Lucky rozhodne udělat si konečně řidičák a seznámí se s instruktorem Scottem (Eddie Marsan). Jen těžko byste totiž hledali ukázkovější typ jejího pravého opaku.

Podívejte se na ukázky z filmu Happy-Go-Lucky:

Happy-Go-Lucky je film, který nám říká jednu věc – život se má užívat. I když může pozitivní přístup Poppy v mnoha scénách působit křečovitě, není to tak. Poppy je "jednoduchá" postava. Leighův scénář totiž tento její základní rys, chcete-li životní filozofii, v epizodicky stavěném příběhu důsledně buduje – nezatěžuje postavu přemýšlením o vlastní existenci, tedy alespoň ne nějak přehnaně. Když už člověk cítí, že Poppy pod návalem argumentů o své osamělosti a tikajících hodinách upadne do letargie, ta nad tím jen mávne rukou a směje se dál.

Poppy se nebojí, co bude zítra
Tak jako je optimismus Poppy nakažlivý pro postavy ve filmu, dopadá energie i na diváky. Sally Hawkins svou ztřeštěnou hrdinku trefila přesně (právem si za svůj výkon odnáší ceny z různých festivalů), energie, která z ní sálá, vás pohltí od začátku až do konce filmu. Ale při vší té ztřeštěnosti a kadenci vtipů, hraničící až se sitcomovou estetikou, z filmu vystupuje nakonec i onen „reálný“ život. Tím je postava instruktora, kterého rovněž výborně hraje Eddie Marsan, jenž jako by představoval symptom dnešní neurotické doby. Doby, kdy se člověk neustále bojí, co s ním bude zítra. Na rozdíl od Poppy – ta žije dneškem a do budoucnosti moc nehledí.
Je to krásná filozofie; ale  pro takové „Poppy“ už bohužel v naší dnešní době není moc místa. Film Mika Leigha vás donutí přemýšlet minimálně o tom, jestli to není škoda.

Happy-Go-Lucky
Velká Británie, 2008,  české titulky
Režie: Mike Leigh

Hrají:
Sally Hawkins, Alexis Zegerman, Eddie Marsan, Nonso Anozie  a další
Premiéra v ČR: 9. dubna 2009