Colours 2013, den 1.: Sigur Rós byli dobří, chyběl jim ale faktor X

ondrejbambas

Letošní festival Colours of Ostrava začal co se headlinerů týče zostra: koncertem islandských pohádkových hvězd Sigur Rós. Jejich nová deska Kveikur si o zasazení do kulis starých zkorodovaných a zaprášených budov Dolních Vítkovic říkala, výbušnost a pulzující energii novinky se ale do Ostravy přenést nepovedlo.

Sigur Rós tvoří v současné době jen tři oficiální členové, na ostravské pódium jich ale krátce po půl desáté napochodovalo rovných jedenáct. Od začátku bylo jasné, že výborné reference téhle sestavy nebyly výmysl.  

Hráči byli skvěle sehraní, navzdory dobré obraně i útoku si ale z Ostravy odvezli jen jeden bod. Jako kdyby nedokázali plně odhalit obrovskou sílu, kterou společně disponovali. Fanoušek zůstal okouzlený fantaskním úpěním, na kousíčky ho ale, jak se u podobné hudby stává, nic nerozervalo.

Setlist: Yfirborð, Brennisteinn, Glósóli, Sæglópur, Hrafntinna, Varúð, Hoppípolla + Með Blóðnasir, Kveikur, Festival, Popplagið

Kapela začala skladbou Yfirborð, následující Brennisteinn se ale díky agresivnímu startu ukázala jako daleko vhodnější potenciální otvírák. Jak ale později vyšlo najevo, i kdyby Sigur Rós tímhle singlem set odstartovali, energie obsažená uvnitř by se na povrch nedostala. Zvuk byl hlavně v tichých psážích perfektní a krásně čistý, při těch vypjatějších by ale uši snesly více. To samé platí o perkusích, které tvoří základní stavební prvek poslední, výrazně dramatické desky Kveikur (recenze); zvukaři je ztišili na úroveň, kdy byly sice hezky slyšet, ale nedokázaly naplno projevit dravou sílu. Plná a silná gradace, tak typická pro Sigur Rós, přišla až se závěrečnou dvanáctiminutovou Popplagið.

Vystoupení Sigur Rós ohromilo, soudě podle ohlasů z okolí, zejména ty, kteří přišli s kapelou do styku poprvé. Proti tomu nelze nic namítnout, jako seznamovací akt zapůsobili výtečně. Práce islandské skupiny si ale zaslouží více citu a porozumění. Jak ze strany posluchačů, kteří cítí falešné závěry předznamenávající velkolepé finále, tak ze strany Vítězné růže, jež sice předvedla precizní výkon, ale pro to, aby dostala do kolen všechny, jí tentokrát něco chybělo. To, čemu se říká faktor X.

Colours of Ostrava, den 1
Dolní Vítkovice, 18. 7. 2013, hlavní hvězdy: Sigur Rós