Colours of Ostrava: Iggy Pop lezl po pódiu jako pes

Jiri-Vanek

I poslední den letošního festivalu Colours of Ostrava trápil účastníky takřka nepřetržitý déšť. Ten, kdo se počasím nenechal odradit, ale večer dostal bohatou odměnu: koncerty Reginy Spektor a Iggyho Popa. Oba byly skvělé, přestože se lišily jako den a noc. Regina Spektor uhranula diváky křehkým projevem, Iggy Pop a The Stooges je naopak rozřádili.

Colours of Ostrava se rád pyšní přívlastkem multižánrový. Právem. Neříkám, že Martu Kubišovou by nemohli pozvat i na nějaký jiný festival, ale asi by ji Marta Kubišová na Coloursnenechali hrát na hlavním pódiu. A asi by pod ním neměla takovou návštěvu jako v Ostravě.
Kubišová, doprovázená jazzovým kombem, se věnovala pochopitelně hlavně písním ze svého prvního, nepřekonaného a nepřekonatelného alby Songy a balady. Zazněly třeba třeba Proudy, Ring-o-ding a pochopitelně i slavná Modlitba pro Martu.

Na New York Ska Jazz Ensemble se zas především tancovalo. Název skupiny slibuje mix ska a jazzu, což je poněkud podezřelé (autor považuje ska za o něco horší písničku, než je reggae). NYSJE si ale naštěstí ze ska berou jen rytmickou masku pro část písní. Do um-ta um-ta přiznávek na druhou dobu pak vkládají neuvěřitelné sólové výstupy na klávesy, kytaru, saxofon či pozoun. Chvílemi znějí jako zběsilý barový šraml z nějakého filmu Quentina Tarantina, a když si saxofonista na chvíli vezme příčnou flétnu, mění se kapela na rozjetou verzi Jethro Tull.

Regina Spektor v OstravěPrvní vrchol festivalu přišel vcelku očekávatelně při vystoupení ruské rodačky Reginy Spektor (Recenze posledního CD: I když Regiona Spektor…). Tahle v Americe žijící písničkářka přijela do České republiky poprvé, bohužel za smutných okolností; během turné zahynul violoncellista z její doprovodné kapely (jeho místo ale na pódiu zůstalo), s Reginou tedy hrál pouze houslista a bubeník. Ale nevadilo to.

Regina Spektor není tak punkově rozjetá jako v Česku již dobře známá Amanda Palmer z The Dresden Dolls, má v sobě mnohem víc třeba z Björk. Není to typ rozjeté entertainerky, své písničky zpívá za pianem a občas se plaše podívá po publiku, jako kdyby byla překvapená, že se to lidem líbí. A lidem se to sakra líbilo – mnohatisícový dav pod hlavní scénou během písniček ani nedutal.

Podívejte se na ojedinělou Reginu Spektor

Snadno si to vynahradil při vystoupení punkového krále Iggyho Popa a jeho doprovodné skupiny The Stooges. Iggy Pop na ColoursTa vtrhla na pódium jako velká voda úderem čtvrt na jedenáct a jako poslední vystupující festivalu měla pod pódiem největší návštěvu. Nejen proto, že Iggy a spol. byli rozhodně nejhlasitější hvězdou festivalu.

Přestože je Popovi už třiašedesát, na pódiu se chová, jako kdyby mu bylo dvacet – zve na stage diváky, běhá po pódiu, při hitu I Wanna Be Your Dog leze jako pes. Nejspíš kvůli indispozici baskytaristy, který odehrál celý koncert s ortézou, skončil Iggy Pop bohužel o čtvrt hodiny dřív, než sliboval program.
To ale byla jediná kaňka na skvělém závěru ostravského festivalu.

Iggy Pop a I Wanna Be Your Dog

Colours of Ostrava (den poslední)
18. července 2010, Ostrava