I když Regina Spektor na desce Far štěká a rapuje, zdá se, že dospěla. Že by album roku?


Devětadvacetiletá Regina Spektor, zpěvačka a klavíristka s pestrou minulostí moskevské emigrantky v newyorkském Bronxu, se se svým tři roky starým albem Begin To Hope vydala z ryze alternativní, indie a anti-folkové scény populárnější cestou. A vyšlo to. Její písničky obsadily hitparády a zaujaly i televizní i filmové producenty. Pátým řadovým albem Far tak Spektor jasně říká: komerční scéna zase tak špatná není.

Regina Spektor je samostatná holka. Sama si písničky skládá, sama si je zpívá a doprovází se při nich na klavír. A ve svých melodických příbězích nejčastěji opěvuje lásku a touhu po naplněném partnerství. Na nové album Regina přizvala čtyři producenty světových referencí, a je to poznat: deska Far má popovější nádech, Spektor na ní není tolik rozpustilá a vypráví abstraktnější příběhy.

Regina Spektor a její Fidelity. Chodící pestrost

http://www.youtube.com/watch?v=SGTDRztaCCw

Ve svých písničkách už Regina neřeší drogové excesy, snové představy a milostné povídky. Naopak, pouští se do dospělejších témat, do kritiky. Pod povrchem příběhů je tak trošku jako ponaučení schovaná nějaká ta moudrost, v cynické písni Laughing With obhajuje Spektor Boha před nevěřícími, kteří se mu nesmějí jen ve chvílích, kdy je jim těžko. Jestli Regina čerpá ze svých zkušeností? Je to možné, ale texty si prý ráda vymýšlí.  

Nová Regina. Seriózní? Dospělá?
Deska je pro její dosavadní fanoušky trochu schizofrenní. V té (lepší) půlce poznáte tvorbu vedenou pevnou rukou samotné Reginy, jakou známe z desek Begin To Hope nebo Soviet Kitsch. Nápaditost, slovní hříčky, rozverné hlasové etudy, v songu Folding Chair dokonce štěká jako pes. V rychlejší Dance Anthem of the 80’s si zase trochu zarapuje.  
Druhá půlka desky ale Reginu staví do nového světla. Seriózního, dospělého? I když ještě pořád dokáže během jednoho slova třikrát změnit výšku hlasu, už se jí moc nechce. Přes neokoukané texty nejsou její písně tak výrazné, chybí songy typu Fidelity, Better nebo SamsonBegin To Hope. Regina je vyměnila za popovější a uhlazené Eet a The Calculation, které ale mají ambici stát se rádiovými hitovkami. Na nové desce také snad poprvé nezazní nic, co by ji vázalo k rodnému Rusku.

Regina a Laughing With

Deska působí rytmicky, je na ní znát, že Regina Spektor hudebně roste a upouští od někdy až infantilních projevů, aby mohla „seriózně“ vyjádřit, co ji trápí nebo těší. Tahle inspirativní deska s jiskrou Regině vlastní má skutečnou šanci stát se jedním z nejlepších alb roku.

Regina Spektor – Far
Vydal: Sire, 2009
Stopáž: 
47:16
Skladby:
 The Calculation, Eet, Blue Lips, Folding Chair, Machine, Laughing With, Human of the Year, Two Birds, Dance Anthem of the 80’s, Genius Next Door, Wallet, One More Time with Feeling, Man of a Thousand Faces