Crystal Castles (se) opíjejí levným vínem

ondrejbambas

Potřetí stejná, potřetí bez názvu. Kanadská dvojice Crystal Castles se znovu vykašlala na pojmenování a na nové desce přináší skladby o svém vidění strachu a obav z konce světa. Album, které se nahrávalo ve Varšavě „na jeden zátah a bez počítačů“, ale přesto není o moc jiné než jeho dva předchůdci.

Před čtyřmi lety se kanadské duo Crystal Castles svezlo na vlně populárních 8-bitových zvuků, které připomínají dětské lásky Gameboye.

Na dvojce přidal ústřední mozek Ethan Kath klávesy a živé nástroje plus čisté zvuky dětských písniček střídal s neučesanými tóny garážové výroby. Napotřetí ubylo počítačů, zrychlila se výroba a na povrch vyplavala nepříjemnost, zuřivost a nenávist. Přesto zní deska v podstatě velmi podobně jako její předchůdkyně.

http://www.youtube.com/watch?v=JxVm2_ojQtk

Jako první nabídli Crystal Castles singl Plague, skladbu beznadějnou, plnou strachu a nervozity; v podkresu se několikrát objevuje neklidné volání, které připomíná hudební doprovod letošního spektáklu Prometheus (recenze).

Stejně jako měla svého démona jednička (XXZXCUZX Me) i dvojka (Doe Deer), aktuální album si jej nese v podobě úderné a vztekem překypující Insulin. Napak poslední Child I Will Hurt You je tradičně melancholická a zklidňující; přesně tak klidná, abychom měli na chvíli šanci nadechnout se a utéct z hroutícího se světa.

Poslechněte si nové Crystal Catles v YouRadiu

Motivy z předchozcích desek najdeme i v dalších skladbách, což by samo o sobě nebylo tak zlé. Horší je, že dobré nápady se schovaly pod vrstvu trancových beatů. U Pale Flesh a Mercenary se Ethanovi alespoň podařilo do skladby zapracovat prvky, které mění písničku v potok plný zátočin, ale třeba Sad Eyes a Transgender už takové štěstí neměly.

Crystal Castles - IIIAgrese ve třetím dílu vyhrála nad skeptickými vizemi, ale ani tak nepůsobí inovace přesvědčivě. Crystal Castles se snaží posluchače opít levným vínem, a z toho, jak víme, bolí za chvíli hlava. Než po této lahvi, to raději sáhnout po osvědčených ročnících 2008 a 2010.

Crystal Castless – III
Vydavatelství: Fiction
Celkový čas: 39:33
Seznam skladeb: Plague, Kerosene, Wrath of Gold, Affection, Pale Flesh, Sad Eyes, Insulin, Transgender, Violent Youth, Telepath, Mercenary, Child I Will Hurt You

Témata: