Depeche Mode byli i podeváté skvělí. Tak, jak jsme zvyklí

Hana-Slivova

Zdůrazňovat, že Depeche Mode mají ty nejlepší fanoušky, je ohraná písnička. Jenomže byla to právě po strop natřískaná O2 arena, která včera hnala Davea Gahana a spol. k dalšímu skvělému představení. A Depeche Mode jí dali to, co si žádala. Zase. Jako vždycky.

Je úplně jedno, že Depeche Mode se do Prahy vrátili po půl roce s v podstatě totožným setlistem, který loni představili v Edenu pod otevřeným nebem. Dave Gahan a jeho spoluhráči jsou pro fanoušky něco jako modla, a rádi jim to dávají najevo.

Recenze koncertu 2013: Depeche Mode vyvolali v Edenu nirvánu
Recenze poslední desky Delta Machine: Syntezátorové blues Depeche Mode

Jestliže úvodní Welcome To My World sloužila včera jako zahřívací kolo, od druhé písničky Angel se v aréně rozpoutalo peklo, které dirigoval kazatel a ďábel v jedné osobě: Dave Gahan. I v jedenapadesáti skvělě zpívá, vypadá a tančí; jeho lascivní pohyby kolem mikrofonu, vrtění zadkem, zběsilé otočky se stojanem i pomalé odhazování svršů a nekompromisní pohled do kamery fungují zas a znovu.

Jestliže v pátek, kdy v O2areně hráli Chinaski, fanoušci spořádaně seděli až do přídavků, od fans Depeche Mode se nic takového nemůže chtít. Tančili i skandovali na Walking In My Shoes, prožívali s Gahanem Should Be Higher, skandovali A Question Of Time i A Pain That I´m Used To a extaticky tleskali při Enjoy The Silence. A co teprve když došlo na latino hit Just Can´t Get Enough, který Gahan prožíval, jako kdyby to mělo být naposledy.

Poslechněte si Depeche Mode v Youradiu

Jestliže Dave Gahan působí na pódiu jako nekompromisní vůdce davu, jeho kolega Martin Gore je pravý opak. Když dojde na skladby, které zpívá on, hala se zklidní a sleduje pokoru v přímém přenosu; Gore je výborný zpěvák a včerejší přídavek But Not Tonight patřil k nejsilnějším momentům, obzvlášť, když písničku ještě několik minut poté fanoušci před viditelně dojatým Gahanem sami dozpívali.

Skvělé věci se děly v ochozech, ale také na projekčním plátně za kapelou. Koncert v hale má samozřejmě tu výhodu, že se nemusí čekat na setmění, a tak kromě depešáků hrály na stagi koncert i tradičně fantastické minimalistické projekce fotografa Antona Corbijna: psi v nadživotní velikosti, ohňostroje, melancholické záběry zimní krajiny a berlínského Reichstagu jsou jako svébytná umělecká díla a koho zrovna nebaví sledovat další pózu mistra Gahana, může se na vžít třeba do blues sekání dřeva v "klipu" Heaven.

Na devátém koncertě Depeche Mode v Praze to zase bylo jako na dobrém táboře: všichni přijeli rádi, užili si program a cestou z haly už začali mluvit o tom, jaké to bude příště. I kdyby Depeche Mode přijeli se stejnými skladbami, bude to zase skvělé. O tom nepochybuje asi nikdo, kdo včera v O2 areně tancoval.

Depeche Mode
Praha, O2 arena, 10. 2. 2014

Témata:,