Dido u táboráku i pod diskokoulí

chocobo

Zpěvačka Dido se do vrcholného popu nikdy příliš nehodila. Když na začátku nového milénia dobývala hitparády, bylo to vlastně náhodou, její introvertní směsice písničkářství a elektroniky totiž zafungovala poměrně nečekaně. Na čtvrté desce Girl Who Got Away ale její žánrový mix tak, jak jsme byli zvyklí, nefunguje.

Londýnská rodačka Dido je vzácným úkazem ve světě popu – nepotřebuje sexy oblečky, lascivní choreografie ani hvězdné manýry, aby byla středem pozornosti. Vždycky si vystačila s hudbu stavějící na inteligentních textech, svěží produkci a jasných melodiích, díky lásce k taneční hudbě pak dokázala písničkářství vkusně obohatit o prvky svižné muziky z nul a jedniček. Nejnovější deska Girl Who Got Away má podobný základ, ale cosi už nešlape tak, jako jsme byli zvyklí.

Jako kdyby se Dido nedokázala rozhodnout, zda nástupce téměř pět let staré desky Safe Trip Home půjde podobnou cestou temného písničkářství založeného na živých nástrojích, nebo nazuje lakýrky a podpoří playlisty DJů; Girl Who Got Away nabízí krkolomně poskládanou všehochuť různých žánrů.

Jediným pojítkem tohoto mixu folku, taneční hudby, experimentální elektroniky a hloubavého houpání zůstává charismaticky zastřený hlas britské interpretky. Ten přemosťuje žánrovou horskou dráhu, jež od neškodného prozpěvování za doprovodu pár nástrojů v No Freedom dokodrcá až k elektropopu s osmdesátkovým soundem v End Of Night; tu byste s trochou představivosti mohli přiřknout třeba Depeche Mode nebo Robyn. Radostná Go Dreaming je pak možná tím největším překvapením alba, které chvíli posedává u táboráku, aby v další vteřině plamen uhasilo a roztočilo nad ohništěm disco kouli.

Poslechněte si Dido v YouRadiu

Dido má jedno velké štěstí – její tvůrčí talent stále dokáže vyždímat na plochu desky působivé melodie a dodat jim uvěřitelnou atmosféru. V R’n’B hitovce Let Us Move On s hostujícím Kendrickem Lamarem krásně vyplyne, že ubran sound by ostrovní hvězdě sedl víc, než si je schopna sama přiznat.

Dido Nahrávka mohla dopadnout o poznání lépe, kdyby se jednačtyřicetiletá muzikantka rozhodla, jaké poloze se bude věnovat prioritně. Takhle dala vzniknout dobrým skladbám, které při sobě ale drží hůř než na osmkrát slepovaný hrnek. Čtvrtá studiovka je proto zpěvaččiným nejslabším počinem, faktem ale je, že v porovnání s ostatní produkcí se stále drží v nadprůměru.

Dido – Girl Who Got Away
Vydavatelství: Sony Music
Celkový čas: 43:07
Skladby: No Freedom, Girl Who Got Away, Let Us Move On (feat. Kendrick Lamar), Blackbird, End Of Night, Sitting On The Roof Of The World, Love To Blame, Go Dreaming, Happy New Year, Loveless Hearts, Day Before We Went To War

Témata: