Drsná kocovina ve Vegas


Americká komedie Pařba ve Vegas za oceánem překvapuje gigantickými tržbami. Přiláká tenhle film o pořádně rozjeté rozlučce se svobodou tolik lidí také do českých kin? Předpoklady pro to má. Nesmíte si ale dělat naději, že jde o komedii originální nebo dokonce chytrou.

Když se čtveřice balíků z maloměsta vydá na štando do Las Vegas, nevěstí to nic dobrého. Jakmile totiž vtrhnou do města hříchu, koupí si ten nejdražší pokoj v hotelu a další den se válí na podlaze pokoje s kocovinou jako trám. Háček je v tom, že si z předchozí noci vůbec nic nepamatují. Dokonce si nevzpomínají ani na to, jak se do jejich koupelny dostal tygr, do obýváku slepice, do komory novorozeně a kam zmizel jejich kámoš, který se za dva dny žení.

Neuvěřitelný Tyson a mile „vypatlaná“ postava

Paříme až do rána. Foto Warner

Režisér Todd Phillips vsadil na osvědčená scénáristická esa Jona Lucase a Scotta Moora (Čtvery Vánoce) a na své bohaté zkušenosti získané při natáčení komedií (Road Trip nebo Starsky & Hutch). Scénáristé staví hrdiny do situací, které by vymyslel málokdo, a každý moment spolu s režisérem dovedou do (dobře načasovaných) extrémů. Jenomže právě příliš přehnané příběhy jsou i to, co bychom mohli celé komedii vyčíst. Například celá lapálie s populárním boxerem Mikem Tysonem a tygrem má těžko uvěřitelnou zápletku, příčinu i řešení. Tyson není výjimečný komediant a celá „tygří zápletka“ je dost nelogická.

Z čeho celý film tedy těží? Především jsou to skvěle vyhraněné postavy. Především Stu (Ed Helms) a bratr budoucí nevěsty Alan (Zach Galifianakis). Zatímco Stu je podpantoflácký zubař a teprve v Las Vegas poznává, jak si správně užívat, Alan svým tupým výrazem dostává diváka a celé okolí do kolen. Jeho postava může pronést jakýkoliv blábol, a přesto se budete smát, protože takhle mile „vypatlanou“ postavu jste v komedii už dlouho neviděli.

Pařba ve Vegas je těžko uvěřitelná, zato svěže natočená komedie, kterou by fandové mohli v budoucnosti s trochou štěstí vnímat jako kultovní. Nic originálního a chytrého Pařba ve Vegas sice nenabízí, ale  ti, co tyto přívlastky u komedie nevyhledávají, se budou u filmu královsky bavit.

Podívejte se na ukázky z filmu

Pařba ve Vegas (The Hangover)
USA, 2009, České titulky, 100 minut
Režie: Todd Phillips
Hrají: Bradley Cooper, Ed Helms, Zach Galifianakis, Heather Graham, Justin Bartha, Mike Tyson
Česká premiéra: 18. června