Eagles, Simply Red, Limp Bizkit… Jak přišli ke svým názvům?


Zná je celý svět a nyní přijedou i k nám. Slavné kapely Eagles, Simply Red, Depeche Mode, Limp Bizkit a Marilyn Manson vystoupí v Česku během května a června. Napadlo vás někdy, jak tyto hudební skupiny přišly ke svým dnes už proslulým názvům? A co třeba Pink, Nirvana, Garbage – jak je napadlo prodávat svou hudbu pod tak nápaditými „značkami“?

Soulová skupina Simply Red vystoupí v pražské O2 Areně 24. května. A víte, proč se tahle skupina jmenuje, jak se jmenuje? Angličtí umělci pro svůj název adoptovali přezdívku zpěváka Micka Hucknalla. Označení Simply Red totiž odkazuje k Hucknallovým červeným vlasům, ale také k červeným dresům fotbalového týmu Manchester United a k levicovému zaměření členů skupiny.
Do Prahy přijede 8. června také americká folk rocková formace Eagles. Hudebníci svým jménem, které v překladu znamená „orlové“, složili poklonu kapele The Byrds (asociace birds = ptáci). Ta údajně skupinu Eagles v její tvorbě značně inspirovala.
A do třetice návštěva – název slavného tria Depeche Mode vznikl odvozením od stejnojmenného francouzského módního časopisu. V překladu znamená: „Módo, pospěš si!“ Tato kapela se Pražanům představí 25. června.

Poslechněte si Módu, pospěš si!

http://www.youtube.com/watch?v=DNrbiZoKQLU

Kulhavá sušenka a hudba, co zní jako smetí
Originálním způsobem přišla ke svému jménu americká nu-metalová skupina Limp Bizkit. Zpěvák Fred Durst se při jeho vymýšlení nechal inspirovat vlastním psem Sušenkou. Mazlíček kulhal, a tak spojením slov sušenka (biscuit) a kulhavost (limp) vznikl název skupiny, kterou dnes znají po celém světě. Na jméno legendární rockové kapely Nirvana přišel Kurt Cobain, když se díval v televizi na noční speciál o buddhismu. Termín nirvána znamená v buddhistickém náboženství doslova stav blaženosti. Sám Cobain řekl: „Chtěl jsem jméno, které by bylo příjemné, milé, místo protivného punkrockového názvu.“ Příhoda z každodenního života přinesla název i skupině Garbage. Při jedné ze zkoušek zařval otec zpěvačky Shirley Mansonové na kapelu: „Hrajte tišeji, zní to jako smetí!“ Skupina označení smetí (v překladu garbage) přijala. Nejspíš nikdo v té době netušil, jak hudba, co zní jako smetí, půjde na odbyt – 14 miliónů prodaných desek hovoří samo za sebe.

Poslechněte si kapelu, co zní jako smetí

http://www.youtube.com/watch?v=zdodc1Eu1nA

Jméno podle vraha
Někteří zpěváci vystupují v hudebním světě pod kompletně změněnými jmény. Například americká zpěvačka Alecia Beth Moore odstartovala svou kariéru ve stylu „růžové rebelky“. Této stylizaci přizpůsobila i pseudonym Pink, pod kterým vystupuje dodnes. Ojedinělý kousek předvedl zpěvák a lídr stejnojmenné skupiny Marilyn Manson. Umělec svůj pseudonym složil ze jmen herečky Marilyn Monroe a vraha Charlese Mansona. Název údajně demonstruje prolínání dobra a zla. Nejznámější „bílý“ rapper Eminem zvolil přezdívku na základě svého skutečného jména Marshall Mathers. Pseudonym tak vznikl ze zvuku přečtených iniciál – M and M. Ať už umělci prodávají svoji hudbu pod sebepoutavějšími jmény, důležité je stále jen jedno: aby se jejich hudba dala poslouchat.

Poslechněte si růžovou rebelku v songu Dear Mr. President