Fanoušci Motörhead chtějí pojmenovat nový chemický prvek Lemmium – podle mrtvého zpěváka

Redakce

Desetitisíce fanoušků britské heavy metalové skupiny Motörhead podepsaly petici žádající, aby se jeden z nedávno uznaných čtyř nových chemických prvků na počest frontmana kapely Lemmyho Kilmistera pojmenoval Lemmium. Legendární zpěvák, skladatel a basista skupiny zemřel minulý týden ve věku 70 let.

Petice krátce po svém zveřejnění na internetu získala podle agentury AFP na 40 000 signatářů. Podpořila ji řada hudebníků, včetně například bývalého člena hvězdné rockové skupiny Guns N‘ Roses basisty Duffa McKagana.

Mezinárodní unie pro čistou a aplikovanou chemii (IUPAC) koncem prosince sdělila, že po prověření objevů vědců z USA, Ruska a Japonska se periodická tabulka rozrostla o čtyři nové prvky. Oficiální názvy těmto těžkým kovům mají být podle AFP přisouzeny v nadcházejících měsících.

„Lemmy byl přírodní silou, představoval podstatu heavy metalu,“ uvedli autoři v petici v narážce na termín heavy metal, který vyjadřuje hudební styl Motörhead a současně označení pro „těžký kov“.

„Domníváme se, že by bylo spravedlivé, kdyby IUPAC doporučila, aby se jeden ze čtyř objevených těžkých kovů pojmenoval Lemmium,“ stojí v petici.

IUPAC v prosinci uvedla, že trvá na tom, aby jména vycházela z mytologie, nebo připomínala nějaké místo, zemi či významnou osobu. Tak tomu bylo i v případě posledních přírůstků: flerovium bylo pojmenováno na počest fyzika Georgije Fljorova, livermorium připomíná sídlo americké laboratoře v Livermore a kopernicium zařazené do tabulky v roce 2009 nese jméno slavného astronoma Mikuláše Koperníka. Periodická tabulka se mění poprvé od roku 2011, kdy do ní přibyly prvky s protonovými čísly 114 a 116 pojmenované později flerovium a livermorium.

Zakázaný ovoce bylo okradeno členem kapely!

Zemřela zpěvačka Natalie Cole, dcera jazzového velikána

Témata:,