Filmové tipy na zasněžené prosincové dny

Redakce

Za okny občas spadne nějaká ta vločka sněhu a venku je příšerná zima. Zahřejte se každý den v prosinci jedním filmem. Máme pro vás tipy na ty nejlepší filmy, kterými určitě nepohrdnete.

6.12. Chyť mě, když to dokážeš (2002). Snímek je natočen podle skutečného životního příběhu finančního podvodníka. Frank Abagnale zfalšoval neuvěřitelné množství šeků a také svou identitu. Rafinovaného podvodníka bravurně ztvárnil Leonardo DiCaprio.

7. 12. Spalovač mrtvol (1968). Český snímek Spalovač mrtvol byl natočen podle stejnojmenné knižní předlohy od Ladislava Fukse. Děj se odehrává na počátku 20. století. Pan Kopfrkingl pracuje v krematoriu a také spolupracuje s nacisty. Vzal si ideu Hitlera k srdci a jedná podle ní. Před smrtí neušetří ani svoji rodinu.

8. 12. Čistá duše (2001). Snímek je inspirován skutečným příběhem Johna Forbese Nashe. Jedná se o velmi nadaného člověka hlavně v matematice. Bohužel se u něj pomalu začala projevovat závažná psychická nemoc, která mu navždy změnila život.

9. 12. 96 hodin (2008). Hlavní hrdina Bryan je bývalý špion, který má dospívající dceru Kim. Ta chce se svojí kamarádkou cestovat. Obě dívky unesou překupníci s bílým masem. Bryan se snaží ze všech sil svoji dceru zachránit, dokud je ještě čas. Zhlédnutí tohoto krimi snímku není rozhodně ztráta času.

10. 12. Kolja (1996). Český snímek Kolja měl velký úspěch i v zahraničí. Dokonce získal i Oscara. Film pojednává o starém mládenci Františkovi a o malém chlapci Koljovi. Postupně si mezi sebou budují vztah, ačkoliv mateřský jazyk každého z nich je jiný.

11. 12. Gran Torino (2008). Snímek byl navrhnutý na různé ocenění, vyjma Oscara, což spousta lidí kritizovala. Snímek natočil Clint Eastwood a zároveň si v něm zahrál i hlavní roli. Hlavní hrdina je Walt, válečný veterán, který nesnáší téměř celý svět. Jednoho dne mu chce soused ukrást krásné auto Gran Torino. S pomocí tohoto kriminálního činu najde Walt se sousedem i jeho rodinou konečně společnou řeč.

12. 12. Letec (2004). Film Letec se natočil na základě životního příběhu Howarda Hughese. Howard měl bezesporu talent hned na několik věcí. Režíroval filmy, testoval letadla a také se honil za různými kráskami z Hollywoodu. Snímek byl oceněn pěti Oskary.

12. Počátek (2010). Film Počátek od režiséra Christophera Nolana obdržel čtyři Oscary. Hlavní hrdina Dom Cobb dokáže vytáhnout tajemství z hloubi lidské mysli. Touto schopností si zadělá na velký problém.

12. Nekonečný příběh (1984). Snímek okouzlil v dětství snad každého z nás. Byl natočen podle stejnojmenné knižní předlohy od autora Michaela Endeho. Příběh pojednává o chlapci Bastienovi, který najde v antikvariátě kouzelnou knihu. Během doby, kdy malý kluk knihu čte, se stává součástí daného příběhu.

12. Beetlejuice (1988). Komedie s prvky hororu od režiséra Tima Burtona obdržela Oscara za nejlepší masky. Příběh pojednává o páru mladých duchů, kteří zemřeli při autonehodě a vrátili se do svého domu. Naneštěstí se jim tam nastěhovala živá rodinka. Mladá dvojice duchů se je snaží nějak vypudit.

12. Vrchní, prchni (1980). Film pojednává o Daliborovi Vránovi, který je knihkupec. Miluje ženy, zplodil s nimi hodně dětí a potřebuje platit alimenty. Nejen z tohoto důvodu si začne vydělávat jako falešný vrchní. Česká klasika je ideální pro zimní večery.

12. 21 gramů (2003). Snímek 21 gramů je drama o několika lidech, které spojí dohromady tragická nehoda. Na tento film se podívejte jen, když budete mít dobrou náladu, jinak vás pravděpodobně rozesmutní.

12. Shrek (2001). Animovaný příběh o zeleném zlobrovi z bažiny uchvátil nejen děti, ale i dospělé. Vtipná komedie všechny pobavila a dostala Oscara. Vznikla i další pokračování se Shrekem, která také nikoho nezklamala.

12. Sněženky a machři (1982). Snímek Sněženky a machři nás vždy pobaví svými vtipnými hláškami. A to i tehdy, když jsme tento film viděli už několikrát. Česká klasika nesmí o vánočních svátcích chybět.

12. Moulin Rouge (2001). Filmový muzikál uchvátí všechna romantická srdce. Ve snímku se jedná o románek mladého básníka s hvězdou kabaretu Moulin Rouge.

12. Čelisti (1975). Snímek Čelisti získal tři Oscary. Film pojednává o honbě na žraloka bílého a také o tom, že pokoušet přírodu se někdy vážně nevyplácí.

12. Limonádový Joe aneb Koňská opera (1964). Filmový muzikál měl ve své době velký úspěch. Pohledný hoch, který pije kolalokovu limonádu, hravě zvládne vypráskat několik band lupičů a k tomu ještě zamotat hlavy několika dámám.

12. Mrtvá nevěsta Tima Burtona (2005). Úspěšný snímek režiséra Tima Burtona potěší i diváky, kteří holdují animovaným filmům. Příběh pojednává o mladém muži, který je za viktoriánské éry vtáhnut do podsvětí a oženěn s mrtvou nevěstou.

12. Smrtonosná past (1988). Film Smrtonosná past odstartoval hereckou kariéru herci Bruci Willisovi. Není divu. Bravurně zahrál policistu Johna, který se snaží zachránit hlavně svoji ženu a další rukojmí ze spárů teroristy.

12. Faunův labyrint (2006). Mysteriózní snímek se dočkal třech Oscarů. Příběh pojednává o mladé dívence, která se chystá s těhotnou maminkou za otčímem. Ten je frankistický důstojník a ke své nevlastní dceři se chová velmi chladně. Na nedalekém místě najde dívenka labyrint a v něm fauna, který jí tvrdí, že je princezna pohádkové říše. Až se na tento snímek budete dívat, nachystejte si kapesníky.

12. Most do země Terabithia (2007). Režisér Gabor Csupo natočil snímek Most do země Terabithia podle stejnojmenné knižní předlohy od autorky Katherine Paterson. Příběh pojednává o dvou dětech, které si vymyslely fantasy svět. Ačkoliv se snímek může na první pohled zdát jako pohádka, nenechte se oklamat. Dospělého dokáže zaujmout možná i více než dítě.

12. Americká krása (1999). Film Americká krása se může chlubit pěti Oscary. Snímek je o zdánlivě šťastné rodině. Otec a manžel Lester má však svého života po krk a začne se chovat podivně. Toto hořké drama si nemůžete nechat ujít.

12. Lolita (1997). Snímek Lolita je natočen podle stejnojmenné předlohy od spisovatele Vladimira Nabokova. Profesor Humbert Humbert se chystá odjet do Ameriky učit. Pronajme si byt u paní Charlotte, která se do něj zamiluje. On se však zblázní do její dvanáctileté dcery.

12. Piráti z Karibiku: Prokletí černé perly (2003). Komedie Piráti z Karibiku pobaví i náročné diváky. Jack Sparrow nás očaroval svým pirátským šarmem. Vznikla zatím tři další pokračování.

12. Drž hubu! (2003). Snímek Drž hubu! okouzlil svým francouzským humorem téměř celý svět. V hlavní roli exceloval Jean Reno jako nelítostný zabiják a Gérard Depardieu jako přátelský pitomec. Ze spojení těchto dvou postav vznikla skvělá celovečerní komedie.

12. Snídaně u Tiffanyho (1961). Snímek byl natočen podle stejnojmenné knižní předlohy od autora Trumana Capoteho a obdržel dva Oscary. Mladá dívenka v New Yorku sní své sny o nádherné budoucnosti. Zatím se ale přítomnost krásné slečny moc nepodobá vysněné budoucnosti. Snídaně u Tiffanyho je stará klasika, kterou musíte vidět hned několikrát.

8 legendárních českých filmů, které můžete sledovat pořád dokola. Jaký si pustíte tentokrát?

Grace Kelly. 22 věcí, které jste o ní možná nevěděli