8 legendárních českých filmů, které můžete sledovat pořád dokola. Jaký si pustíte tentokrát?

Redakce

Českým režisérům se podařilo natočit několik filmových klenotů, které si zaslouží úctu. Většina z nás je zná, ale občas bychom si je měli v paměti oživit. Navíc jsou tak skvělé, že je možné se na ně dívat pořád dokola. Připomeňme si je!

  1. Pelíšky (1999)

Film Pelíšky natočil Jan Hřebejk. Snímek uchvátil všechny generace. Mladí ani staří si nemohou vynachválit tuto českou klasiku. Děj je zasazen do šedesátých let minulého století skrze několik hlavních postav. Vyzdvihuje typické věci z dané doby. Snímek nezapomíná ani na český humor, který je nenahraditelný stejně jako tento film.

  1. Samotáři (2000)

Snímek režíroval David Ondříček. Tragikomedie ukazuje příběhy několika lidí, kteří se snaží vyznat sami v sobě a v nynějším světě. Protloukají se životem a snaží se najít nějaký jeho smysl. Každý prožívá odlišné trable, ačkoliv se jejich osudy propojují. Do snímku je vnesen hořký humor, který nás všechny pobavil. Hlášky, které tu zazněly především od herce Jiřího Macháčka, jsou nezapomenutelné. Z těchto důvodů se i tento snímek dostal do žebříčků těch, které můžeme sledovat neustále dokola.

  1. Obecná škola (1991)

Film natočil Jan Svěrák. Snímek sklidil úspěch nejen u nás, ale i ve světě. Obecná škola byla nominována na Oscara za nejlepší zahraniční film. Příběh je zasazen do období po 2. světové válce. Jedná se o příběh dětí, které dostanou přísného, ale autoritativního učitele Igora Hnízda. Rozhodně stojí za to se na něj znovu podívat.

  1. Jáchyme, hoď ho do stroje! (1974)

Režírování filmu Jáchyme, hoď ho do stroje! se zhostil Oldřich Lipský. Hlavní hrdina František je stydlivý hoch, který svůj život řídí podle kondiciogramu. Výpočetní stroj mu předpovídá, jaké dny budou po něj kritické a jaké naopak šťastné. Luděk Sobota v hlavní roli se dostane do velmi vtipných situací, u kterých se vždy nasměje celá rodina. Okořeňte si jím večer také.

  1. Na samotě u lesa (1976)

Snímek Na samotě u lesa natočil Jiří Menzel. Legendární film s humornými scénami se dá považovat za nadčasový. Manželé Lavičkovi se svými dětmi si chtějí koupit chalupu v Loukově. Nakonec si ji jen pronajmou od pana Komárka s tím, že chalupu jim za krátkou dobu prodá. Během toho musí celá rodina nějak přežít v chalupě se starým pánem. Z tohoto filmu pocházejí některé legendární hlášky. („To jsou blechy psí, ty na člověka nejdou.“ nebo „Chčije a chčije.“)

  1. Vrchní, prchni! (1980)

Snímek zrežíroval Ladislav Smoljak. Skvělý herec Josef Abrhám v roli chudého knihkupce zazářil. Má slabost pro krásné ženy a ony pro něj. Se spoustou svých milenek zplodil děti a potřebuje peníze na alimenty. Začne dělat falešného vrchního a stane se postrachem všech číšníků. Se snímkem je úzce spojena píseň Severní vítr, která se nám všem po prvním zhlédnutí filmu vryla do hlavy.

  1. Sněženky a machři (1982)

Snímek natočil Karel Smyczek. Film Sněženky a machři je nezapomenutelná komedie, která nám všem připomíná zážitky z lyžařského kurzu na střední škole. Viky se svými dvěma kamarády se snaží sbalit dceru ředitele školy. Kombinace legendárních hlášek a humoru středoškoláků nás vždy dokáže rozesmát. A to i přesto, že jsme snímek viděli již mnohokrát.

  1. Marečku, pojdete mi pero! (1976)

Snímek zrežíroval Oldřich Lipský. Hlavní hrdina Jan Kroupa se vrací do školy dodělat si maturitu, aby nepřišel o své pracovní místo mistra ve fabrice. Ze začátku se mu vůbec nedaří. Chvíli to vypadá, že propadne. Nakonec se to nestane. Film nešetří humorem a vtipnými hláškami, který kolují mezi lidmi do dnešních dnů.

4 filmy ze střední, které byste měli znát, pokud tam chodíte

3 filmy, ve kterých hraje hlavní roli vážná nemoc