Foo Fighters v Praze: skvělá kapela zahrála spícímu publiku

petradamek

Foo Fighters jsou momentálně na vrcholu kariéry. Prodané desky počítají v desítkách milionů, pod nejrůznějšími soškami se jim doma prohýbají police a jejich refrény s nimi na stadionech zpívá i osmdesát tisíc lidí. Lepší načasování si tak Praha nemohla přát, avšak atmosféra v plné O2 areně byla přes vynikající výkon kapely spíš vlažná.

Když tenkrát v polovině 90. let přijeli do Prahy poprvé, byli Foo Fighters jen kapelou „toho týpka, co předtím bubnoval v Nirvaně“; kapelou s jedním vydaným albem, rozkolísaným frontmanem a velmi nejistou budoucností.

O sedmnáct let později jsou jednou z největších a nejuznávanějších rockových ikon a přestože nikdy nedosáhli (a pochopitelně ani nedosáhnou) kultu Nirvany, kvalitativně se už dávno dostali přinejmenším na stejnou úroveň.

Poslechněte si Foo Fighters v YouRadiu

Vzhledem k šílenství, jaké po oznámení koncertu zavládlo (nejen) na sociálních sítích, se v téměř vyprodané O2 areně dala očekávat bouřlivá atmosféra. Jenže kromě ostrůvků skalních fanoušků to v hale co do pohybu a nadšení příliš nežilo, skoro jako kdyby se tam velká část přítomných zatoulala omylem. Něco ve smyslu: jdou přece moji kámoši, tak bych měl/a taky.

Fotka ze zákulisí: Pamatujete si první koncert Foo Fighters v Praze?Přestože frontman Dave Grohl vlétnul na pódium jako uragán a vypalovačkou White Limo okamžitě rozvibroval nejhrubší kout svých hlasivek, naladění na společnou vlnu s příliš statickým publikem se dlouho nedařilo. Zafungovala až starší skladba My Hero; o co se hala méně hýbala, o to více zpívala.

Podobně jako před půldruhým měsícem Pearl Jam (report z koncertu), také Foo Fighters přijeli s prostě řešenou scénou – bez obrazovek, bez projekcí, bez plátna (ten obří hadr v pozadí, na němž se občas obyčejným fontem mihnul nápis kapely, nelze považovat za plátno); zkrátka pět muzikantů se svými nástroji a rock’n’rollem v krvi, nic víc.

A podobně jako Pearl Jam, i Foo Fighters měli nachystaný dvou a půl hodinový, perfektně sestavený setlist, v němž nechyběla žádná zásadní skladba.

Početnou skupinu písniček z kategorie "extrémně chytlavá a přitom nepodbízivá" reprezentovaly starší kousky Learn to Fly, Monkey Wrench, Everlong nebo Generator a také několik skvělých novinek jako Walk nebo Grohlova oblíbená These Days. Samozřejmě zazněla i parádní stadiónovka Best Of You. Jaká škoda, že se koncert neodehrával venku…

Na Grohlovi, jenž celé dvě a půl hodiny vydržel jak s hlasem, tak s nasazením a energií (nejspíš za celý zbytek sestavy), bylo znát, jak moc si hraní užívá a jak uvolněně se cítí. Třeba když si na pódium posadil svoje malé děti, nechal je chvíli sledovat celý ten šrumec v hale a následně je s veselým úšklebkem "I’m not fucking rockstar, I’m fucking dad! (do háje, nejsem rocková hvězda, ale táta!)“ zase vyhnal. „Mimochodem, pamatujete si první koncert Foo Fighters v Praze? Jo? Já ne,“ aneb další frontmanův kousek; skvělé.

Ono těch skvělých kousků (a čert vem vlažnou atmosféru) bylo vlastně spoustu. Snad se na ty další nebude čekat zase sedmnáct let.

Foo Fighters
Praha, 02 arena, 15. srpvna 2012

Témata:, ,