Pearl Jam jsou stále naživu. A ještě dlouho budou

petradamek

Spíš jako na Hrách bez hranic než na pražském koncertě to vypadalo na ochozech O2 areny, kde včera hrála kapela Pearl Jam. Kromě české trikolory tu totiž vlály vlajky Slovenska, Itálie, Belgie, Polska, Chorvatska, ale i Kanady Brazílie nebo Pakistánu. A když na konci Eddie Vedder představoval kapelu a mělo dojít i na něj, hala jeho jméno vyskandovala sama. Pearl Jam byli včera skvělí a není důvod, proč by to tak nemělo být ještě chvíli.

Vystoupení Pearl Jam jsou stejné jako celá jejich kariéra – nestrojená a přirozená. Pětici muzikantů je na pódiu nejlépe v obyčejných džínech, triku a teniskách, nepotrpí si na pompezní show ani zbytečná gesta a přestože mohou na pódiu působit trochu staromilsky, dokáží strhnout davy.

V zaplněné O2 Areně, kam se Pearl Jam vrátili po šesti letech, netrvalo počáteční oťukávání dlouho a už po dvou třech písničkách bylo zcela jedno, jestli máte lístky na stání nebo na sezení – v mžiku stála (a zpívala) celá hala.

Ostatně fanoušci byli po celý koncert šestým mužem (respektive sedmým, počítáme-li hostujícího klávesistu) kapely. Naprostou oddanost nejlépe dokumentoval pohled do ochozů, kde to spíš než na koncertě vypadalo jako v publiku soutěže Hry bez hranic. Kromě české trikolory tu totiž vlály vlajky Slovenska, Itálie, Belgie, Polska, Chorvatska, ale i Kanady Brazílie, Pakistánu… A když v závěru frontman Eddie Vedder představoval kapelu a mělo dojít i na něj, hala jeho jméno vyskandovala sama.

Poslechněte si Pearl Jam v YouRadiu

Čtvrtou českou zastávku Pearl Jam lze nejlépe popsat jako váš oblíbený film: sice jej znáte skoro nazpaměť, ale přesto vás pokaždé něčím překvapí. Ano, že má Eddie Vedder rád červené víno a to přímo z lahve, že si rád láme jazyk českými slovíčky nebo že se na závěrečné skladby v hale rozsvítí, s tím se už počítá.

Na Pearl Jam tak nejvíce oceníte nečekané drobnosti – třeba krátký popěvek skladby Angie od Rolling Stones, nápadité pozadí pódia (mimochodem, odhalili jste důmyslně zobrazené iniciály PJ u přídavkového setu?) nebo vtipnou taškařici, kdy Eddie za pomocí ostrého kužele světla a vlastní kytary objede „prasátkem“ celou halu.

Největším překvapením byl jako vždy koncertní setlist, jež je pokaždé zcela unikátní. Publikum pochopitelně nejvíc reagovalo na staré devadesátkové klasiky jako Even Flow, Once, Black nebo Better Man a zejména pak na několik povedených kytarových sól. Škoda jen špatně čitelného zvuku kytar v první čtvrtině koncertu.

Pearl Jam vydrželi na pódiu úctyhodných dvě a půl hodiny. Bylo to skvělých, energických sto padesát minut kapely, která ne a ne sestoupit z vrcholu. Když se pak v závěru nesl halou refrén pecky Alive, nebyl v hale nikdo, kdo by pochyboval: Pearl Jam jsou naživu a ještě dlouho budou.

místo Down zahráli 1/2 Full, z dvojice Why Go/ Life Wasted zahráli obě a Blood vyškrtli.

Pearl Jam
Praha, O2 arena, 2. července 2012

Pear Jam v Praze: Co se hrálo

Sometimes, Animal, Given To Fly, Got Some, Small Town, God´s Dice, The Fixer, I Am Mine, Corduroy, Even Flow, Setting Forth, Not For You, Push Me Pull Me, Garden, 1/2 Full, Unthought Known, Wasted Reprise, Why Go, Life Wasted, Of The Girl, Just Breathe, Crazy Mary, Once, Do The Evolution, World Wide Suicide, Better Man, Black, Alive, Baba O´Riley, Yellow Ledbetter

Témata:,