Fotoreport: Ed Sheeran vyvolal fanouškovské sheeranství

ondrejbambas

Dejte mu kytaru, mikrofon, namiřte na něj jedno silné světlo a on vám dá důvod, abyste ho taky milovali. Jako všichni ostatní. Pokud Noel Gallagher opravdu zapochyboval nad koncertem Eda Sheerana ve Wembley, měl by přijmout nabídnuté lístky. Sám by viděl, v čem spočívá zpěvákovo kouzlo. Stejně jako plná Tipsport aréna včera v Praze.

Pořadatelská nejistota, zda britský písničkář Ed Sheeran vůbec zaplní sál (Forum Karlín) pro tři tisíce lidí, zmizela velmi rychle. Koncert byl brzy vyprodaný. Jako další logický krok pak přišel přesun do větších prostor a jelikož O2 arenu měl na ten den rezervovanou maestro Morricone, Edovi fanoušci museli o lístky zabojovat ještě jednou, protože holešovická hokejová hala navýšila kapacitu zhruba třikrát.

Z čeho měli jedni obavy, dopadlo ve výsledku velmi dobře – hala byla sice plná, ale rozumně. Nikdo nikomu nešlapal po hlavě, nikdo se hystericky nemačkal a duch nepříliš hostinné padesát let staré budovy neměl šanci se vyjevit. V souvislosti s tím se vkrádá na mysl, jaká škoda je, že do reprezentativních multifunkčních prostor – na rozdíl od kanceláří nebo obchodních center – nikdo nechce investovat. S rostoucí poptávkou po zábavě, jakou přináší například právě Ed Sheeran, autor dvou povedených desek a jeden z nejpopulárnějších zpěváků současnosti, by se jeden mecenáš najít mohl. Včera to ale díky Edovi a jeho týmu dopadlo znamenitě. Ba co víc, anglický sympaťák na vlastní oči vyvrátil fakt, že akustická vystoupení patří do malých klubů a že jeden člověk s kytarou proti deseti tisícům v publiku je v nevýhodě.

Album X (2014): Autentický písničkář? Zkuste výtečného Eda Sheerana

Přestože předskakující Ryan Keen kvalit hlavního performera nedosahoval, byl mu obstojným parťákem. Nevadila ani žánrová podobnost, poloha Keenova folku je totiž dřevitější a bližší tradičnímu americkému stylu. V prostoru před pódiem se navíc našlo i dost Ryanových fanoušků a zejména fanynek. Ty nepřestaly pištět ani během koncertu samotného Sheerana, ale nebylo to vlastně nic nepříjemného. Sympaticky působila i zhruba třetina fanoušků, která držela srdíčka v barvách české vlajky, který a se ostatně stala jedinou ozdobou prostého pódia; osamoceného zpěváka doplňovala pouze světla a projekce. Jestliže během jiných koncertů projekce v pozadí pomáhají, tady byly grafické prvky spíš zbytečné. Prosté záběry slušely zpěvákově tváři nejvíce.

Návštěvníky pražského koncertu Sheeran těšil přesně devadesát minut a do standardního setu přidal I Was Made To Love Her Stevieho Wondera, kterou předvedl v nedávném tribute večeru Grammy. Hlavní část doplnil přídavkem zakončeným roztančenou Sing; publikum nechal zpívat popěvek a sám bez velkých gest odešel. Přestože byly nejsilnější momenty prosté a intimnější, vygradované finále dávalo smysl. Přehršle světel a naloopovaných zvuků zanechaly dobrý dojem.

Ed Sheeran má dar, dokáže sám, jen s pomocí několika efektů a looperů, pobavit masy. Paradoxně se zdá, že čím větší a prostší prostor je, tím víc zpěvákovi sedí a dokáže z něj vytěžit maximum. Publikum ztichne, reaguje, zpívá a baví se. Sheeranství okolo tohoto zrzka je oprávněné. Příště ho ve větší hale očekávejme bez jakýchkoliv obav.

Ed Sheeran
Support: Ryan Keen
Praha, Tipsport aréna, 12. 2. 2015

Témata:,