Fotoreport: José González byl v Praze jako šaman ze švédských lesů

ondrejbambas

Jedny jeho hudba uspává, druzí se tklivých písní nemůžou nabažit. Včera v Lucerna Music Baru ale José González dokázal přesvědčit i zaryté pochybovače: naživo v žádném případě nenudí.

Jedním slovem skvostně. Očekávaný návrat José Gonzáleze k vlastní tvorbě s sebou přinesl album Vestiges & Claws (recenze) a ještě před samotným vydáním ohlásil švédský hudebník turné, v rámci něhož zavítal i do Prahy. Lucerna Music Bar byl vyprodaný, ti, kteří se dovnitř nedostali, si můžou Gonzáleze užít na Colours of Ostrava.

Jak se včera ukázalo, posluchači dokázali být trpěliví a díky preciznímu zvuku, který Lucerna Music před pódiem zněl a který je doménou  ostravských stageí, si mohli vychutnat každičký detail hry. Živé provedení navíc dodávalo skladbám jakýsi šamanský nádech, který podpořil zvuk zdvojených perkusí a přibasovaných kytar. Písničky tak posluchače díky repetitivním pasážím několikrát přiváděly kamsi do tajemných severských lesů, kde zůstávali jako v tranzu.

José González v Praze/foto Filip Blažek

Bavit se ale museli i ti méně zasvěcení, kterám González dopřál hity Crosses, Heartbeats nebo Teardrop, která patřila zejména díky závěru k nejsilnějším okamžikům celého setu. Při druhém přídavkovém kole sice písničkář nepřihodil další známou písničku Cycling Trivialities, zato obecenstvu zahrál cover raného popu Kylie Minogue. Sadu předělávek ještě během koncertu doplnil skladbou This Is How We Walk On The Moon, s níž snad předčil originál od Arthura Russella.

Překvapení González přichystal se zařazením písně Home z repertoáru kapely Barbarossa, jejíž ústřední postavou je Josého spoluhráč James. Málokdy se stane, že hlavní zpěvák přenechá slovo backvokalistovi, tentokrát to však byla trefa do černého a elektronikou mírně načáchlá skladba se zařadila mezi nejlepší momenty večera. Zásluhu na tom mají i ostatní členové kapely, kteří díky různorodému původu a hudební orientaci přidávali elementy, které v originální podobě José postrádá.

Pokud si někdo večer v režii sympatického písničkáře neužil, zřejmě se nedostal dostatečně do centra dění nebo dával přednost přátelům na baru. Jak naznačil González dříve odpoledne při rozhovoru, na nějž se můžete brzy těšit, svou hrou dává fanouškům kromě klidu i radost a písničky doplňuje silou vlastní osobnosti. Za návštěvu bude jeho ostravský koncert zcela jistě stát.

José González
Praha, Lucerna Music Bar, 4. 3. 2015

Témata:,