Fotoreport: Marilyn Manson nezahrozil. Pražský koncert odfláknul

david-p-stefanovic

Než do Velkého sálu Lucerny, to radši na Mansona nepůjdu vůbec, bylo slyšet od fanoušků poté, co pořadatelé ohlásili, že se koncert amerického antikrista odehraje v sále s problematickou akustikou. Bohužel to byly hlasy prorocké. Atmosféře v sálu navíc nepomohl ani samotný Manson, který působil, jako kdyby si v Praze odkrucoval další povinnou štaci.

Že se velká Lucerna vydýchá deset minut po vstupu a teplota se tu vyšplhá na úroveň rovníkových tropů, nemusí být pokaždé na škodu. Člověk se aspoň snadněji dostane do hudebního rauše. Chce to ale silné podněty. A těch včera tolik nepřišlo.

Angličtí předskokani New City Kings byli tak NESKUTEČNĚ špatní, že je třeba zdůraznit to verzálkami. Jak se nejhlubší dno rádiového rádoby-rocku dostalo na post předskokanů Marilyna Mansona, se lze jen dohadovat. Z naplněné Lucerny se každopádně dočkali jen několika desítek tleskajících rukou a rozezlení fanoušci je od začátku posílali domů… a hůře.

Následující více než třičtvrtěhodinová pauza rozladěnému sálu na náladě také nepřidala, začátek Mansonova vystoupení to ale přeci jen napravil. Silueta toužebně očekávaného boha drog a hereze za oponou nataženou před pódiem vyvolala v davu šílenství, které naplno propuklo během prvních písní. Kotel byl v tu chvíli téměř zdraví nebezpečný.

Poslechněte si Marilyna Mansona v Youradiu

S přibývajícími songy se ovšem ukázalo, že až takový drive Mansonova show mít nebude, což reflektovalo i zklidnění fanatických fanoušků. I přes úlevu omláceným končetinám v tom tkvěl největší kámen úrazu. Jistě – Marilyn Manson nikdy nesliboval být „přátelským zpěvákem od vedle“, který si s fanoušky popovídá a dá jim najevo, že je má opravdu rád. Ani by to po něm nikdo nechtěl. Póza namyšleného nadčlověka k němu sedí a má-li vás z této pozice ponižovat, nejen, že mu to dovolíte, ale ještě mu za to vděčně políbíte botu. Je ale podstatný rozdíl mezi tím, když je tahle póza vypěstovaná a provedená s divadelní teatrálností a přesvědčivostí, a tím, kdy je až příliš vidět, že si zpěvák toliko odkrucuje další z tisíce rutinních představení a v nejmenším mu nezáleží na tom, kde je a pro koho hraje.

Do první kategorie by se dalo zařadit (byť po čase mechanické) střídání kostýmů mezi jednotlivými písněmi a odhazování kusů oblečení mezi fanoušky, do druhé celý zbytek představení, od prázdných gest po prázdná prohlášení. Že jste ten nejlepší dav na světě, tvrdí skoro každý frontman. Zamrzí ale, když mu to nemůžete ani naoko věřit, protože to ledabyle prohlásí hned po první písničce.

Kromě toho se kvůli akustice sálu, který není stavěný na rockové akce, nedal minimálně v první půli koncertu téměř rozeznat zpěvákův hlas od zvuků kytar. Jakmile si s tím zvukař poradil, ukázalo se zase, že sám Manson už na své starší songy hlasově nestačí. Složil z nich však většinu setlistu, čímž fanoušky výrazně potěši a ti rádi převzali pěvecké žezlo – možná v míře větší než nutné.

Závěr koncertu jen potvrdil nepříliš příznivý vývoj akce – The Beautiful People, jež mnohým staromilcům vlila novou krev do žil a navnadila na závěrečnou část koncertu, se ukázala být poslední skladbou, a to naprosto bez varování. Kapela prostě odložila nástroje a zmizela. Bez velkolepého finále, bez rozloučení.

Šesté české zastavení Marilyna Mansona tak očekáváním nedostálo, přičemž o vinu se kapela dělí s místem pořádání, organizací i katastrofálními předskokany. Příště snad lépe, pokud si všichni zúčastnění uvědomí, že i na malé zemi v srdci Evropy a zdejších oddaných fanoušcích záleží.

Marilyn Manson
Support: New City Kings
Praha, Lucerna, 12. srpna 2014

Témata:,