Franz Ferdinand vykročili z průměru


Skotská partička zdánlivě navoněných chlapíků se po čtyřleté odmlce vrátila se třetím studiovým albem. Po geniálním eponymním debutu nebylo snadné umlčet kritiky druhé řadovky. Teď se to kapele Franz Ferdinand snad konečně podařilo. Přichází Tonight!, návrat z průměru. A bude veselo.

Indie, post (cokoliv) nebo snad britpop či artrock? A co takhle všechno najednou? Zabalené kapelou do úhledného balíčku, ovázaného neonově stříbřitou mašlí. No co, takových je spousta. Nejdřív vás neuchvátí, ale když proniknete dovnitř…

Nezapřou svou minulost
Uvnitř dárečku s názvem Tonight se skrývá dvanáct skladeb, kterými Franz Ferdinand dostáli svým slibům. A že slibovali dlouho, už od roku 2006! Skladby plné úderných a jednoznačných bubnů, baskytar, něco málo kytar, chybět samozřejmě nemůžou nějaké ty aranže z počítače (ono to celé tíhne k syntezátorům s nádechem hravého retra). Ovšem s novou deskou nečekejte změnu zásadní. Jedna z prvních britských kytarovek se sice chytře odtrhla od již vyčpělého proudu, ale pořád poznáváte starého dobráckého Franze. Nenechá vás tápat. A i když se možná nepřidáte do vřícího kotle, zaručeně si budete podupávat do rytmu. A při tom se vám pilotní singl Ulysess zažere pod kůži tak hluboko, že ho vystrnadíte až společně s veskrze originální Lucid Dreams. Ale bude to trvat dlouhých osm songů z tracklistu.

Ulysses útočí na pozice megahitů
Možná i prošlapete lakované polobotky (třeba podobné, jaké nosí Alex Kapranos v klipu k Ulysses), ale rozhodně se vám to vyplatí. Narazíte na klasické hopsavé skladby jako Bite Hard či retro Twilight Omens. Celou desku uzavírá song, který tak trochu vrací Franz Ferdinand do jejich počátků – mezi kapely s kytarou v popředí. Akustická balada Katherine Kiss Me by mohla vkusně posloužit i jako ukolébavka.

Vcelku milé zakončení alba, které na první poslech proběhlo hlavou bez utkvění jediného songu, mimo úvodního Ulysses. Že by Ulysses už od prvního tónu vyrazil k útoku na pozice megahitů?

Franz Ferdinand: Tonight
Vydalo Domino Records, stopáž 39:98
Skladby: Ulysses, Turn It On, No You Girls Never Know, Twilight Omens, Send Him Away, Live Alone, Bite Hard, What She Came For, Can’t Stop Feeling, Lucid Dreams, Dream Again, Katherine Kiss Me.

 

Témata:,