Harry Potter a Princ dvojí krve – poslední vydechnutí před finále?

Stefan-Titka

Po dvou letech od Fénixova řádu konečně přichází do kin dlouho očekávaný šestý díl potterovské série, díl, který nás opět zavede do Bradavic ke starým známým - Harrymu, Ronovi a Hermioně. Osud Harryho se pomalu, ale jistě začíná naplňovat. Závěrečné střetnutí s Lordem Voldemortem je blízko a poslední štací před konfrontací je právě Princ dvojí krve. Jak se tvůrci vypořádali s knižní předlohou tentokrát?

Na úvod je třeba říci, že Harry Potter a Princ dvojí krve rozhodně není nejlepší knihou série a v podstatě je o ní možné říci to, co o filmu – je to poslední mezičlánek před velkolepým finále. A na výsledku je to znát. Zatímco kniha osvětlovala možná až příliš zevrubně Voldemortův původ (chcete-li, původ Toma Raddla) a zacyklila se do opakujících se výletů do myslánky (vzpomínek na Voldemorta), filmu se tento neduh vyhnul. Co se ale potvrdilo jak v knižní, tak i ve filmové verzi, je to, že vůbec celý podtitul Princ dvojí krve a dějová linie s ním spojená nemá v rámci potterovské mytologie přílišný význam. U filmu je tato bezradnost dvakrát tak zřetelnější než v knize. Celá záhada se tu vyřeší za pět minut dvanáct, a to ještě velmi nevzrušivým způsobem.

Podívejte se na ukázky z filmu Harry Potter a Princ dvojí krve

Záhadný Princ dvojí krve je původní majitel učebnice, kterou Harry najde na první hodině výroby lektvarů s novým profesorem Horácem Křiklanem. Drobné rady vepsané malým písmem do receptů mu zajišťují náskok před jeho spolužáky a Harry tak začne v předmětu vynikat a porážet dokonce i Hermionu. Harry musí využít obliby u profesora Křiklana a vymámit z něj velmi důležitou vzpomínku na Voldemortovo mládí, která by mohla být klíčem k jeho porážce. Do toho všeho má Harry podezření, že Smrtijedi mají svého člověka přímo v Bradavicích – Draco Malfoy, věčný rival ze Zmijozelu, něco totiž očividně chystá.

Z filmu Harry Potter a Princ dvojí krvePokud se zaměříme jen na technickou stránku, filmu pod vedením Davida Yatese není popravdě moc co vytýkat. Snímek má výbornou kameru, hudbu, velmi slušné triky a dokonce i herecké výkony některých adolescentů se film od filmu lepší. V Princi dvojí krve se pozornost strhává hlavně na postavu Draca Malfoye. Jeho představitel Tom Felton tu výborným způsobem ztvárnil rozpolcenost, když balancuje na stranách dobra a zla. Celkem se daří i milostná rošáda hlavních teenagerů, která ve filmu zaujímá dost prostoru.

Problém scénáře: jen ilustruje knihu
Největší problém stále zůstává ve scénáři Stevea Klovese, který na prostoru dvou a půl hodiny nedokáže přijít s něčím, co by v divákovi zanechalo nějakou výraznější stopu a znovu jen „ilustruje“ knihu. Dokonce se takovým scénám (útok na Bradavice) i záměrně vyhýbá a z filmu je oproti knize vypouští. Čestnou výjimku tvoří snad jen tolik diskutovaná smrt vy-víte-koho-myslím, která naznačuje, jaký potenciál film mohl mít. Člověk tu má i tendenci zamačkávat slzu.

Na Harryho Pottera se bude chodit, ať si kritici píší, co chtějí. Faktem zůstává, že David Yates se se slabší předlohou popral velmi zdatně a připravil si píseček pro poslední dva filmy. Princ dvojí krve není zklamáním, ale doufejme, že to nejlepší si pro nás Yates schovává na finále.

 Harry Potter a Princ dvojí krve
USA, Velká Británie 2009, české titulky
Režie: David Yates
Hrají: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Michael Gambon  a další
Premiéra v ČR: 16. července 2009