Hluché místo, zbytečný tón? U Pearl Jam neexistuje

david-p-stefanovic

Velká alba bývají na první poslech nenápadná. Chytnou jedním singlem, příjemně naladí zbytkem a počkají si, až jim dáte další šanci. A při desátém poslechu najednou zjistíte, že z nich není úniku. Taková je i jubilejní desátá deska Pearl Jam.

Pearl Jam přežili grunge. Tak by se dala shrnout minimálně jejich poslední dvě alba – Backspacer (2009) a letošní Lighting Bolt. Garážová špína za nehty zůstala, ale protože se Eddie Vedder a spol. na rozdíl od ostatních mladých rozhněvaných mužů ze Seattlu nepředávkovali, neustřelili si hlavy brokovnicemi ani se nerozpadli, stalo se jim něco velkolepého: vyrostli z nich velcí hudebníci s poetickými dušemi, kteří svou rozervanost dokáží sdělovat střízlivě a s nadhledem.

Poslechněte si Pear Jam v Youradiu

Na Lightning Bolt to začíná tradičně – zvukem, jenž jsme si zvykli identifikovat jako „jamovský“. První zadržený dech přichází se singlem Sirens, písničkou, která z duše jako ze staré skříně tahá kostlivce. Tak, jak to Vedderovy songy umějí: It’s a fragile thing, this life we lead, if I think too much, I can’t get over, frontman tu podmanivým hlasem zase odhaluje srdce a nechává ho otevřené, zranitelné.

Každá další skladba pak nekompromisně dokazuje, proč má tohle album nárok na vítězství v letošní hitparádě. Kapela si hraje, baví sebe i posluchače a umně využívá prvků několika žánrů, aniž by se navzájem rušily. Deska je tak nejzajímavější svou rozmanitostí. S trademarkovým zvukem na pozadí rozvíjí celou řada přístupů a nálad, zastupujících to nejlepší ze současného rocku. Ať už ochutnáte vypalovačku Getaway, která přivede nejeden stadion k extázi, slunečnými plážemi vonící Lighting Bolt nebo některou z baladických tišin alba, kapela zas a znova dokazuje, že má svou zkušenost těžce oddřenou. Na Lightning Bolt zkrátka neexistuje hluché místo ani zbytečný tón. Hudba šlape lépe než švýcarské hodinky, Vedderovy příběhy se ve sladkobolném mixu nostalgie a hluboké Pearl Jam - Lightning Boltvíry v dobré konce vpalují do srdce.

Už dávno to není jenom grunge. Z Pearl Jam je po třiadvaceti letech kapela se zcela svébytným zvukem, postojem a místem na hudební scéně. Těžko po nich chtít víc, než nabízí na Lighting Bolt. Snad jen příslib dalších alb a to, aby s tímhle přijeli co nejdříve do Čech.

Pearl Jam – Lighting Bolt
Vydavatelství: Republic
Celkový čas: 47:14
Seznam skladeb: Getaway, Mind Your Manners, My Father’s Son, Sirens, Lighting Bolt, Infallible, Pendulum, Swallowed Whole, Let the Records Play, Sleeping by Myself, Yellow Moon, Future Days