Hobit: Šmakova dračí poušť – strhující Tour de Středozem

Stefan-Titka

Pojďme si to říct znovu, aby to náhodou nezapadlo: rozdělení Hobita na tři díly je pořád neskutečný opruz a ten neodbytný pocit, že jde jen o to, jak z diváků vytřískat víc peněz, ne a ne pominout. U druhé části - Šmakovy dračí pouště je tento dojem možná ještě silnější. Nechat diváka čekat další rok na pointu v tom nejvyšším bodě očekávní je prostě nemravné.

Abychom jen nehudrovali a neplísnili za něco, za co už si režisér Peter Jackson jistě vyslechl dost komentářů. Pokud odhlétneme od všech možných marketingových tahů a vezmeme druhou část hobití trilogie – Šmakovu dračí poušť – na milost takovou, jaká je, není to zas tak zlé. Oproti pomalejší první části (Hobit: Neočekávaná cesta – dlouhá pohádka bez prostředku a konce) je Šmakova dračí poušť „Tour de Středozem“. Jedna akční sekvence střídá druhou, skřeti do kamery co minutu hrozivě vrčí a se stejnou kadencí padají do prudké řeky.

S předlohou to má v tomto momentě společného asi tolik jako vznětlivý trpaslík s elegantním elfem, ale pravdou je, že jízda trpaslíků (a jednoho hobita) naložených v sudech řítících se rozbouřenou řekou pod palbou skřetích šípů člověka strhne. Chvílemi to sice vypadá, že sledujeme počítačovou hru – Legolas byl v mládí, zdá se, ještě větší jura a gymnasta, než si ho pamatujeme z Pána prstenů – ale ta neuvěřitelně intenzivní kinetika digitální „stíhací jízdy“ skřetů přesto pohltí a nepustí.

Věčná škoda, že podobně intenzivně člověk nemůže prožívat i osudy hlavních postav. Ani ten Bilbo už není ten bezbranný, po domově tesknící hobit, o kterého bychom se bůhvíjak báli (ačkoliv  Martin Freeman je tu opět skvělý). A trpaslíci? Většina z nich splývá v jednu bezejmennou hmotu. Podobně jako si Jackson v prvním díle pomohl berličkou nového skřetího padoucha k vůdci trpaslíků Thorinovi, i tady se jednoduchost a přímočarost Tolkienovy předlohy vyplňuje tak trochu povinným milostným trojúhelníkem ve složení trpaslík Kili (Aidan Turner), elfka Tauriel (Evangeline Lily, až nápadně podobná Liv TylerPána prstenů) a žárlící Legolas (Orlando Bloom).

Smířit se s tím, že jednoduchý Tolkienův příběh pro děti Jackson natáhnul na 3 megabijáky člověk ještě jakžtakž dovede, ale „konec“ Šmaka hraničí už tak trochu s podvodem na diváka. Myslete si, že je autor těchto řádků staromódní, ale film takového kalibru nemá skončit bez finále. Dáme stranou nabízející se sexuální přirovnání, ale přesně takový pocit neukojení člověk má, když se dovrší 161. minuta filmu. Jako kdyby vás posadili na horskou dráhu, vyvezli v napjatém očekávání na ten největší sešup a tam vás nechali rok trčet.

Je to škoda, protože všechno, včetně dlouhé, ale překvapivě záživné pasáže s digitálním Šmakem s podmanivým hlasem Benedicta Cumberbatche nakonec dostane diváka přesně tam, kam tvůrci chtějí. Až bude trilogie kompletní, asi to fungovat bude, ale momentálně jsme roční rukojmí Petera Jacksona a jeho štábu.

Hobit: Šmakova dračí poušť
USA/Nový Zéland/dobrodružný, 161 minut
Režie: Peter Jackson
Hrají: Martin Freeman, Ian McKellen, Benedict Cumberbatch, Luke Evans, Orlando Bloom, Evangeline Lilly, Richard Armitage a další
Permiéra v ČR: 12. prosince 2013

Témata:,