Holden Caulfield vypouští balónky naplněné melancholií

kristinabila

Co si takhle odskočit od příprav na maturitu a natočit se svou kapelou nové EP? Nemyslitelné? To pražskou trojku Holden Caulfield školní povinnosti od nahrávání rozhodně neodradily. Mladí pánové se po hlavě vrhli do práce, aby novým přírůstkem publiku ukázali, jak moc od debutové Sixteen and Pregnant hudebně vyrostli.

Inflate the Balloons mladé kapely Holden Caulfield (psali jsme o nich ve Fokusu) svého předchůdce Sixteen and Pregnant trumfne nejen lepším zvukem, ale i větší razancí.

Za první věc mohou kluci nejspíš poděkovat producentům Borisi Carloffovi a Lukáši Chromkovi, projev je už ale čistě jejich zásluha. Mladí indie rockeři začali brát svou muziku mnohem vážněji, takže bezúčelný středoškolský bordel nečekejte.

Holden Caulfield si svou rozvážností s příměsí melancholie budují osobitý styl. Šestice skladeb na sebe navazuje tak nenásilně právě proto, že je tmelí až skoro typická zádumčivost. Do posmutnělých partů se navíc nenásilně vkrádá klidný, melodický hlas zpěváka Martyna; třeba závěrečná (Actually Happy) Hero jistě sebere vítr z plachet i sebevětšímu optimistovi.

Holden Caulfield v YouRadiu: Poslechněte si je

Singl Merry Christmas Pauline sice občas zápasí s tuctovým elektronickým podkresem, nakonec se z něj ale vyklube hitovka. Následující Paranoid oproti němu působí křehčeji, než díky výrazným kytarám ve skutečnosti je. A Night With a Dancer je zase nápadité intro, které jen šikovně naláka k další pochoutce. Jediným ztroskotancem se tak stala skladba Insomniac s až trestuhodně primitivní melodií.

Holden Caulfield razí přesvědčení, že rock’n’roll nesmí zemřít. Za naplnění tohoto hesla bojují muzikanti statečně. Jejich deska Inflate the Balloons zní profesionálně, propracovaně a docela nenuceně tak přinutí svět na dvacet minut zastavit a poslouchat. To dnes není tak samozřejmé, nebo ano?

Holden CaulfieldHolden Caulfield – Inflate the Balloons
Vydavatelství: Vlastní náklad

Celkový čas:
19:36
Seznam skladeb: Night With a Dancer, Meetingplace, Merry Christmas Pauline, Paranoid, Insomniac, (Actually Happy) Hero

Témata:,