HTC Touch Diamond: inovace v každém doteku


S řadou Touch narazilo HTC na zlatý střed. Prvním Touchem počínaje a konče nabušeným Touch Pro, který je v zásadě přetransformovaný Diamond. Již při letmém pohledu na telefon člověka napadá jedna věc – ten se zatraceně povedl. A vskutku, mobil je při svém zaměření doslova miniaturních rozměrů (102x51x12mm), díky čemuž padne do ruky jako ulitý.

Tím však počáteční opojení nekončí. Telefon dělá čest svému přídomku Diamond, což prezentuje zbroušenou zadní stranou, která má skutečně tvar drahokamu. Aby se telefon ještě více blížil horním deseti tisícům, použilo HTC na výrobu vzhledově atraktivní plast. Hodnotných materiálů jako oceli se tu nedočkáte, díky všestrannému lesku však telefon vypadá skvěle. Oproti matným „sourozencům“ je ale neuvěřitelně náchylný na otisky prstů. Divoké leštění tak bude na denním pořádku.

Displej špičkou v oboru
Diamond patří do skupiny komunikátorů, proto nepřekvapí operační systém Windows mobile 6.1. Nový model se však může pochlubit zbrusu novým uživatelským rozhraním TouchFLO 3D, které rozvádí prostředí z Cruise. A o co že se jedná? Celé prostředí je integrováno přímo do telefonu a obstarává nejpotřebnější funkce operačního systému. Najdete tu celkem deset záložek, ve kterých nesmí chybět oblíbené kontakty, schránka pro přijaté zprávy a e-maily, internetový prohlížeč, multimediální galerie, hudební přehrávač a samozřejmě základní nastavení, díky čemuž se do samotného Windowsu budete muset odvážit jen v krajních případech.

Na konec jsem si nechal z minulého modelu velmi oblíbenou položku počasí, která tu představuje vrchol grafického umění. Diamond se totiž honosí grafickým akcelerátorem, díky čemuž nabídne v menu vizuální orgie, které v mnohých jiných telefonech nenajdete. Stejně jako v proklamovaném iPhonu tak budete klouzat prsty po displeji jako děti po skluzavce. To vám zaručí jak výběr jednotlivých záložek, tak pohyb v nich. Diamond je vůbec prvním telefonem, kdy jsem si ve většině případů bohatě vystačil s prsty a stylus jsem využíval pouze na orientaci ve virtuální klávesnici. HTC se tak podařilo zkrotit i nesmlouvavé Windows, které se prstů doslova štítí.

Displej je u Diamondu špičkou ve svém oboru. VGA rozlišení 480×640 bodů totiž hravě strčí do kapsy většinu současných přístrojů. To pak nezamrzí ani poněkud chudší paleta barev, jež  čítá pouze 65 tisíc (oproti takovému iPhonu, co jich má 16 milionů). Lidské oko ale podobný rozdíl téměř nepostřehne a v daném případě je daleko důležitější vysoké rozlišení, díky čemuž je psaní zpráv radostí a sledování filmů opravdovým zážitkem. Displej zabírá většinu přední plochy telefonu a ačkoliv se úhlopříčka 2,8´´ může zdát nedostačující, vzhledem k celkovým rozměrům telefonu ji nelze nic vytknout. Příjemným dodatkem je integrovaný senzor pohybu a světla. První jmenovaný vám natočí displej v určitých programech podle pozice telefonu (prohlížeč fotek, video, internetový prohlížeč). Již teď jsou ale na internetu k dispozici utility, díky nimž si možnosti otáčení přizpůsobíte k obrazu svému. Senzor světla pak určí, v jakých podmínkách se nacházíte, a díky tomu automaticky určí jas displeje, který lze samozřejmě nastavit i manuálně.

Jak už jste asi postřehli, celý telefon se ovládá prsty, hardwarových kláves je tak minimum. Pod displejem najdete klasická sluchátka pro přijetí a ukončení hovoru, šipku, která vás vrátí o krok zpět, a klávesu Home, jež vás za jakýchkoliv podmínek vrátí na úvodní obrazovku. Aby toho nebylo málo, obdařili vývojáři Diamond kruhovitým senzorovým joystickem. Kromě čtyřsměrného tvrdého stisku s potvrzovacím středem tak kolečko slouží i k několika dalším účelům. Krouživými pohyby tak můžete zoomovat ve fotkách, přetáčet videa, nebo zvětšovat internetové stránky. Ostatní plocha telefonu je tlačítky neposkvrněna, z levého boku pouze vyčnívá regulace hlasitosti. Nad displejem pak na vás mrkne objektiv kamery pro 3G hovory. Ovládání se tak jeví jako velmi intuitivní a brzy do něj pronikne i absolutní nepřítel komunikátorů.
Pokud stále přemýšlíte, jestli má smysl Diamond vůbec kupovat, odpověď je jednoduchá.

Nejnovější technologie
Nejnovější model od HTC je totiž doslova napěchovaný nejnovějšími technologiemi, které jen čekají na vaše využití. Jeden by se divil, jak se do tak malého těla podařilo nacpat tolik vymožeností. Najdete tu jak věci, které využíváte v každodenním životě (organizátor, kalendář, propracovaný telefonní seznam, budík, emaily a další), tak funkce pokročilé, jež jsou vlastní pouze kapesním počítačům. Standardní nadílka datových funkcí (GPRS třídy 10, EDGE, 3G, HSDPA, Wi-fi) je samozřejmostí. Co už ale potěší jako příjemný bonus je GPS modul, prohlížeč a editor Mobile Office, 3,2 Mpx fotoaparát a hudební přehrávač, který se neštítí inspirace iPodem. Jistě nemusím dodávat, že o těchto funkcích běžný telefon jenom sní.

Jedinou výraznou nevýhodou je omezená interní paměť celkové velikosti 4GB. Pro běžného uživatele je to více než dostatek, kdo si ale jednou koupí komunikátor, začne do něj nevyhnutelně sypat veškerou zásobu alb, filmů a fotografií z počítače. Po osobním testu   kapacity svou sbírkou hudby, fotografií a veškerých článků mi tak zbyla ještě dobrá půlka, což mluví za vše.

Největším přínosem zahrnutí operačního systému Windows Mobile je ale především jeho otevřenost. Do telefonu si můžete nahrát prakticky cokoliv od navigačních programů po simulaci sklenice piva. HTC však nelenilo a přidalo do telefonu vlastní bonusové programy, abyste nemuseli dlouze šmátrat po internetu. Jedná se o interaktivní prohlížeč fotografií, přehrávač Youtube videí, Operu Mobile 9.5 a stříhač MP3 vyzvánění.

HTC Touch Diamond na trhu komunikátorů rozhodně revoluci nerozpoutá. Každá jeho součást je však vybroušena k dokonalosti. Ve výsledku se tak jedná o velice podařený komunikátor, který disponuje několika jedinečnými funkcemi a vzhledem, který ve vašem okolí vzbudí zaslouženou pozornost. Mezi nedostatky bych započítal menší velikost paměti a slabší kapacitu baterie, která při intenzivním používání vydrží sotva dva dny. Na trhu však již teď najdete lepší baterii, a tak jsou výše vyřčené problémy relativní.