Icona Pop: Švédský rychlík veze ABBU říznutou punkem

josefmartinek

Po úspěchu hitu I Love It a debutovém eponymním albu přichází holčičí švédské taneční duo Icona Pop s první mezinárodní deskou s jedenáctkou šťavnatých party odrhovaček.

Švédský pop je podobně vyhlášená značka jako švýcarské hodinky nebo české pivo, ve svém oboru patří dlouhodobě k tomu nejlepšímu. Není ani třeba listovat až k ABBA, stačí se ohlédnout pár let zpět. Ať už jde o elektropopovou bohyni Robyn, krásku s marockými kořeny Loreen nebo aktuálně DJ Avicii(ho), Švédsko prostě umí. A ze Skandinávie k nám teď přijíždí další rychlík, divoké holky Icona Pop s novinkouu This Is…Icona Pop.

Poslechněte si Icona Pop v Youradiu

Caroline Hjelt a Aino Jawo, dvojice extravagantních dívek, vydala loni svůj eponymní debut, ten ale vyšel jen ve Švédsku. Mezinárodní prvotina se i díky celosvětovému úspěchu hitu I Love It zrodila až letos, a Icona Pop sem zařadily i několik písniček ze zmiňovaného švédského debutu. Nechybí tedy ani party hymna I Love It s hostující Charli XCX.

Čekat od rozpustilých Švédek hudbu s nějakým přesahem by se rovnalo stejné naivitě jako předpokládat, že Katy Perry vyzpívá něco naživo. Na relativně krátkém, jen třiatřicetiminutovém cédéčku se tak setkáte hlavně s neobjevnými odrhovačkami – ale výživnými neobjevnými odrhovačkami – které by měly zažehnout každý večírek.  Když už pop nepřináší nic nového, měl by alespoň bavit, a to pop v podání Caroline a Aino zcela splňuje. Jejich písničky jsou návykové, nabité energií, svěží a mají šmrnc. Jejich "švédskost" je navíc tolik citelná, že by ji snad slyšel i hluchý; v některých okamžicích totiž vokály i stavba skladeb skutečně připomenou slavnou ABBU, jen trochu říznutou současným elektrem a punkem.

Jako typická švédská hitovka zní například singl All Night se silným, energicky dávkovaným refrénem, nebo ná ná ná roztleskávačka Girlfriend. Icona Pop si do tradičního soundu přidávají kousek sobě vlastní bláznivosti, až by si jeden myslel, že o nějakém zpomalení tempa u nich nemůže být ani řeč. Příjemné zvolnění sice přichází v cajdáku Just Another Night, nicméně ždánou romantickou baladu nečekejte; Icona Pop jsou divošky a na srdceryvná vyznání jim v jejich vesele laděném playlistu místo nezbývá. Jejich hravost v plné nahotě ukazuje závěrečný song Then We Kiss, který je… zkrátka šílený.

Icona Pop: This Is... Icona PopPopová deska z roku z This Is… Icona Pop nebude, ale pobavit tyhle holky zvládnou s přehledem. Pop je v jejich podání zcela neikonický a neobjevný, o to však výživnější a šťavnatější.

Icona Pop: This Is… Icona Pop
Vydavatelství: Ten
Celkový čas: 32:58
Seznam skladeb: I love It (feat. Charli XCX), All Night, We Got the World, Ready For the Weekend, Girlfriend, In the Stars, On a Roll, Just Another Night, Hold On, Light Me Up, Then We Kiss