Jak se správně stravovat

Redakce

Jak správně jíst? Čtěte!

  1. Vyberte si potraviny, které obsahují minimální množství nezdravých tuků

Nezdravé tuky zahrnují jak trans-tuky, tak nasycené tuky. Tyto tuky zvyšují cholesterol a zvýšená hladina cholesterolu v krvi zvyšuje riziko vzniku onemocnění srdce.

  • Potraviny, které mají vysoký obsah trans-tuků, zahrnují i potraviny vyrobené z částečně hydrogenovaných olejů, jako je například margarín. Dále byste se měli vyhnout pečivu, smaženým potravinám, mražené pizze a dalším zpracovaným potravinám.
  • Mezi potraviny, které mají vysoký obsah nasycených tuků, patří pizza, sýr, červené maso a plnotučné mléčné výrobky. Kokosový olej má také vysoký obsah nasycených tuků, ale je zdravé, když ho konzumujete s mírou.
  1. Zdravé tuky s mírou

Poly-nenasycené, mono-nenasycené a omega-3 mastné kyseliny jsou pro naše tělo dobré. Zdravé tuky snižují LDL cholesterol a zvyšují HDL cholesterol, což snižuje riziko vzniku srdečních onemocnění.

  • Vyberte si olej, jako je olivový, řepný, sójový, slunečnicový a kukuřičný.
  • Ryby jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, proto byste je měli taktéž zařadit do svého jídelníčku, ale nepřehánět to. Vyberte si ryby, jako je losos, tuňák, pstruh, makrela, sardinka a sleď. Pokud nejíte maso, můžete omega-3 mastné kyseliny získat i z rostlinných zdrojů, jako je lněné semínko, ořechy a další semínka.
  1. Vyberte potraviny, které mají nízký obsah cukru a rafinovaných sacharidů

Minimalizujte konzumaci sladkostí, slazených nealkoholických nápojů, ovocných šťáv a bílý chléb. Sáhněte raději po ovoci, čerstvě vymačkané šťávě a celozrnném pečivu.

  1. Jezte celé potraviny místo těch zpracovaných

Celé potraviny nabízejí rovnováhu zdravých sacharidů, bílkovin a tuků.

  • Jezte ovoce a zeleninu, protože mají vysoký obsah vlákniny a minerálních látek. Snažte se jíst spíš čerstvé plody než ty v konzervách, které obsahují i přidaný cukr.
  • Vyberte si libové maso, fazole, tofu a další potraviny, které obsahují bílkoviny.
  • Pokud chcete jíst těstoviny, tak sáhněte po celozrnných, to samé u chleba.
  1. Zařaďte organické potraviny

Nakupujte u farmářů, na trzích nebo ve skladu potravin. Biopotraviny nejsou výživnější, ale neobsahují tolik pesticidů nebo přidaných hádek, které nejsou pro naše tělo dobré.

  • Biopotraviny jsou sice dražší, ale mnohem zdravější.
  • Kupujte si jablka, jahody, peckoviny, hrozny, celer, papriku nebo brambory.

Toto se stane s vaším tělem, když máte elefantiázu

Chlapík se znovu narodil! Do klece mu vplul žralok a kamarádit se nechtěl… VIDEO