Jennifer Hudson zpívá na novince jako bohyně

Jana-Moravcova

Jennifer Hudson na svém druhém studiovém albu I Remember Me konečně našla sama sebe. Oproti debutu se jí podařilo stoprocentně zúročit jedinečné zlato v hrdle a ku prospěchu věci nechala spát elektronické samply všeho druhu. Její novinka se zkrátka povedla.

Tři roky starý debut Jennifer Hudson dopadl tak, jak nutně musel. I přesto, že třetí řadu soutěže American Idol nevyhrála,stal se z talentované Jennifer fenomén první velikosti. Střihla si vedlejší roli v muzikálu Dreamgirls, za kterou dostala Oscara, a supi lační její slávy (a hlasu) se začali slétat.

Během příprav první desky se kolem zpěvačky vystřídalo tolik známých osobností, až se v nich Jennifer dočista ztratila. Koncepce by se člověk nedohledal, zato se mohl zaposlouchat například do Timbalanda s Jennifeřiným hlasem. I přesto dostala za svou první desku Grammy. Jak asi dopadne u odborníků novinka, kde se hlavní protagonistka nejen našla, ale hmatatelně ji protíná od začátku do konce?

Rodinná tragédie

24. října 2008 zemřela po útoku střelce sedmapadesátiletá matka zpěvačky, devětadvacetiletý bratr a sedmiletý synovec. Z vraždy byl později obviněn bývalý partner Jennifeřiny sestry Julie. Jennifer Hudson se po této tragédii stáhla do ústraní a poprvé se na veřejnosti objevila až 1. února 2009, kdy zazpívala na finále Super Bowlu.

V dubnu 2010 se stala tváří a hlasem kampaně Weight Watchers, společnosti, která podporuje zdravé hubnutí. Samotné zpěvačce, která dříve bojovala s nadváhou, se podařilo shodit 25 kilogramů.

Silná deska se silným týmem
I na druhou sólovku I Remember Me Jennifer Hudson se slétli vlivní „supi“ showbizu. Po autorské i produkční stránce si své ukořistili

) její rukopis nezapřou.

Společně ale tenhle tým osobností dokázal takřka nemožné. Tucet skladeb, které na I Remember Me najdeme, působí i přes hromadu osobitých tvůrců neuvěřitelně kompaktně a nadčasově. Jako by se v nich odrážela zpěvaččina zlá zkušenost (viz box); působí dospěle a silně.

Nerochní se až na výjimky (Gone, I Got This –

) v ultramoderní elektronice, naopak duchapřítomně operuje s troškou pro R‘n‘B takřka nutných samplů. Vkusně je to doplňují žestě či klavír, jindy drží rytmus jen za pomoci sborového zpěvu a tleskání.

Už na debutu bylo slyšet, že Jennifer je výjimečná vokalistka. Svůj potenciál ale maximálně rozvinula až na tomto albu. Pryč jsou zbytečné kudrliny, teprve teď nechala svůj hlas, jenž rozsahem připomíná Beyoncé či Adele, rozvinout na maximum. Každý tón, který z vypustí z hrda, dává smysl a jasně zapadá do konceptu skladeb; ať už jde o novinku či cover Feeling Good z roku 1965. 

Jennifer Hudson zpívá Feeling Good

Kromě jasně spirituálních skladeb ukazuje Hudson na desce i druhou stránku své osobnosti, veselou a taneční. Vítězně ze soukromé soutěže o hit desky vychází „keysovky“ Everybody Needs Love s žesťovou linkou a dobře zapamatovatelným J. Hudson: I Remember Merefrénem. Hned v závěsu se do cíle řítí popově soulová Don‘t Look Down.

Jennifer Hudson na novince jednoznačně překvapila. Zvedla se, zkusila se otřepat z neštěstí a s týmem dala dohromady album, za které se nebude muset stydět ani za pár let; bude totiž stále aktuální a zábavné.

Jennifer Hudson – I Remember Me
Vydavatelství: Sony Music
Celkový čas: 43:32
Seznam skladeb: No One Gonna Love You, I Got This, Where You At, Angel, I Remember Me, Gone, Everybody Needs Love, Why Is It So Hard, Don‘t Look Down, Still Here, Feeling Good, Belive

 

Témata:,