Káčin zápisník: Co přinesl Prague Fashion Week + návod na ultimátní trendy look letošního jara

Redakce

Můj první pražský Fashion Week v kostce: to teda bylo!

Móda je moje vášeň. Většinou mě sice potkáte s vlasy v culíku a nenalíčenou, v černých džínech a vytahaném svetru, ale to ještě neznamená, že v duchu nenosím modely Toma Forda nebo, když si moje fantazie hodně ulítne, Iris Van Herpen. Pražský Fashion Week mě ale nikdy moc nelákal. Letos jsem tomu nicméně dala šanci a musím říct, že mě to naučilo fakt hodně věcí. Hlavně o tom, co je to móda v českém pojetí.

Jsou to lampasy ostříhané ze školních aktovek a našité beze smyslu na různých částech oblečení.
Jsou to tkaničky od bot uvázané kolem krku.
Je to černá rtěnka, která byla na vrcholu trendovosti tak před dvěma lety.
Je to spousta lidí s telefony v rukách, co jen tak postávají s nepřirozeně vykroucenými hlavami:

Je to hurónský potlesk pro Simonu Krainovou s botoxovou pusou.
Je to přezouvání nesmyslně vysokých šteklí u stánků s občerstvením za OD Kotva (což je faux pas asi na úrovni silonek v botách s otevřenou špičkou).
Jsou to páry v naprosto STEJNÝCH outfitech.
JSOU TO KŘIVÁKY!

(Tyhle obrázky jsem vyhmátla na Instagramu v prvních 15 fotkách pod hashtagem #mbpfw)

Moje kamarádka Pakočka přišla s taškou z Ikey. „Už asi tři lidi se mě ptali, kdo mi to dělal nebo jestli sem to vyráběla sama. Ikea, 12 korun, díky,“ vylíčila mi, když jsme se potkaly po nudné show pro mě jinak velmi oblíbeného Lukáše Macháčka, který si tentokrát dal nejvíc záležet na tom, o čem ví, že se mu bude prodávat – tedy na mikinách – a zbytek zřejmě vykoukal na Pinterestu.

Nejzábavnější byl pro mě nakonec mladý designér Adam Kost. Ten své modelky oblékl do černých pytlů a na hlavy jim narazil něco, co vyrobil zřejmě z chudáka bratránka Ita z Addamsovy rodiny. Je to návrhář, který vyhoví masám, protože jeho kousky můžete nosit, i když jste tlustí a oškliví. Zřejmě by mě také bavil třeba takový Jakub Polanka, ale jeho přehlídka – stejně jako ty další alespoň trochu zábavné – byla určena jen vyvoleným. Smutné.

Ale nebudu vás už déle napínat!

Určitě už čekáte na slíbený návod na ten super cool, ultimátně trendy a módní look, se kterým nikdy nešlápnete vedle. Fajn na něm je, že většinu těch věcí už doma pravděpodobně máte, dokonce možná i roky. Při sestavování této fashion bomby jsem vycházela z toho, co jsem na odkoukala na návštěvnících Mercedes-Benz Prague Fashion Week. Řídila jsem se heslem, které u trendů jednoznačně platí, a totiž „čím víc lidí to má, tím víc je to v kurzu“.

Jeho základem jsou tepláky, které vytáhl i šéf MBPFW Lukáš Loskot, a sportovní bunda. Tady ale pozor! Nestačí nosit ji normálně – je potřeba mít ji staženou z ramen a ležérně přehozenou kolem paží, jako takové šusťákové boa. Na nohy obujte tenisky, čím špinavější, tím lepší. Nezbytností jsou tmavé brýle v jakoukoliv denní dobu a rudá rtěnka, která určuje hranici mezi bezdomovcem a fashion bloggerem. Pokud si nevíte rady s vlasy, natáhněte si kulich – třeba Emma Smetana to tak udělala. Jo a do ruky si vezměte něco živého nebo chlupatého. Někteří tam měli děti, jiní kabelky.

A tady to máte ještě názorně:

Mno. Tak to by bylo. Zase příště, lidi módy! Nebo…?

A pro ty, kterých jsem se dotkla a snad by chtěli namítnout, že tomu vůbec nerozumím; až přestane Prague Fashion Week parodovat své světové sourozence, tak si z něj já přestanu dělat legraci. A když dokonce předvede i něco originálního, jednou ho třeba začnu brát vážně. Možná.

Káčin zápisník: Jak být naprosto ztracená mezi Brnem a Prahou kvůli neexistující bombě

Káčin zápisník: Smažák z Václaváku je jen jeden aneb Buď sbohem, legendární stánku!