Kašlat na konvence a žít. To je nové motto Fall Out Boy

Jana-Moravcova

Novinková deska Fall Out Boy by si bez znalosti kontextu zasloužila obratem strčit do škatulky "další zbytečná deska". Zachraňovat rock'n'roll nasládlým popíkem ruku v ruce s Eltonem Johnem totiž nedává smysl. Pravé poselství desky zůstalo skryto mezi řádky a je nutné jej pro dobro desky trpělivě vypátrat. Save Rock and roll ale stojí za tu námahu.

Fall Out Boy za svou pestrou kariéru ušli dlouhý kus cesty. Jméno si ale postavili na punkrocku, emo core a odlehčenému tónu. Ten jako jediný přežil čtyři roky dlouhou pauzu, během které se FOB rozhodli jít cestou rebelie a objevovat na nové nahrávce další neprobádané vody. Rock’n’roll totiž lze překládat jako hudební žánr, ale také jako životní styl bez konvenčních hranic. A přesně ty si FOB nechtěli na novince vystavět. Pod taktovkou producenta Butche Walkera tak pustili do světa nespoutaného černého koně, který poněkud překvapivě tančí v rytmu popu.

Pro fanoušky je deska Save Rock and Roll velmi těžké sousto k přežvýkání. Pokud se ale k albu postavíme čelem, jedno se mu nemůžeme upřít – má šmrnc. Ať už jde o taneční rytmus, velkolepé aranže, stadionové popěvky, čtyřčlenná parta z Illinois ví, proč to dělá. Především se chtěla královsky bavit. A i když titulní song zní jako tribute na záchranu deštných pralesů, chytlavá linka a pozitivní energie se brzy přenesou i do posluchače. Silný potenciál skýtají i další skladby. Alone Together se pyšní lákavými popěvky, Where Did the Party Go je taneční párty song, který, podobně jako Miss Missing You zavání popovými klišé.

Albu pomohou nezapadnout důležité momenty. Slyšitelnost poctivých nástrojů (kytara v Young Volcanos), chytlavost refrénů, nesmrtelý Elton John a v neposlední řadě nespoutaná energie, které čiší z každého tónu. A je vlastně úplně jedno, kolik hvězd si do studia přivedli, Courtney Love nebo Big Sean jednotlivé skladby nikam neposouvají, jsou jenom dalším hlasem a shlukem písmenek v tracklistu.

Patrně jediným větším zklamáním je první skladba Phoenix, jejíž předehra patří songu Alles Neu německého hudebníka Petera Foxe. A otevírat desku, na níž se dlouho čekalo a která spíše nenaplní fanouškovská očekávání, cizí melodií není nejlepší první tah.

Fall Out BoyFall Out Boy – Save The Rock & Roll
Vydavatel:
Island
Celkový čas: 41:33

Seznam skladeb: The Phoenix, My Songs Know What You Did in the Dark, (Light Em Up) Alone Together, Where Did the Party Go, Just One Yesterday (featuring Foxes), The Mighty Fall (featuring Big Sean), Miss Missing You, Death Valley, Young Volcanoes, Rat a Tat (featuring Courtney Love), Hurley, Stump, Trohman, Wentz, Courtney Love, Save Rock and Roll (featuring Elton John)

Hodnocení: 70 %

Témata:,