Katarína a prach bez chuti a vůně


Katarína Knechtová je Peha. Peha je Katarína Knechtová. Tato slova přeci dávno neplatí! Katarína už nějakou dobu hraje sama za sebe. Na Slovensku patří i po odchodu z domovské kapely mezi hvězdy nejzářivější. Jak se jí povedla debutová sólovka Zodiak?

První zklamání přináší maličký čtvereček s textem v levém horním rohu přebalu desky. Praví, že právě držíte v ruce „Sólové album exfrontmanky kapely Peha. Obsahuje hit roku Muoj Bože (Bathory) i aktuální singl Vo svetle žiariacich hviezd.“ Uniká tak princip snahy vymanit se z minulosti a postavit se na vlastní nohy. Takovými navýsost trapnými hřebíčky si zpěvačka špikuje jen cestu do rakve. Táhnoucí se žvýkačky na patě v podobě Pehy se  Katarína asi nehodlá jen tak lehce vzdát. Pokud ovšem tento vtípek nemá na svědomí vydavatelství.

Poslechněte si ukázky ze Zodiaku a podívejte se na video

Při poslechu Zodiaku napadá jediné slovo: průměrnost. A to téměř až na spodní hranici. Nebýt skladatelského potenciálu, který v Knechtové nepochybně dřímá a v příštích letech asi nabídne vysoký nadprůměr, sjelo by album přímým spojem do pekel.

Během přemýšlení nad plytkostí textů a bezvýznamností některých skladeb se sice vynoří skvělá bonusová Muoj Bože, prezentovaná však jako hit roku. A taková masáž ega se nehodí, i když může zvýšit zájem o desku. Podle které ankety je Muoj Bože hit roku? Skladba se měla původně objevit v Jakubiskově filmu Bathory. Ve finále neprošla, ač je v podstatě ústřední melodií. Trailer doprovází, film jí ovšem jaksi unikl. Za pochvalu stojí skladba Zodiak. Má spád, má energii a především nenabízí tolik ukníkaných výšek. Těch se naopak „nabažíme“ v baladě Láska. Vysoké nevýrazné polohy Kataríně prostě nesluší. A rvou uši!

Zkrátím to.
Milá Kataríno, sama jsi to vystihla nejlépe tím, jak jsi pojmenovala jednotlivé skladby. Vo svetle žiariacich hviezd se Tvoje slová změnila ve Zvláštny prach. Nelze donekonečna předstírat, že v sobě neneseš potenciál, který jsi primárně vložila do Pehy. V tíchu si poneseš stopy z minulosti Do nekonečna. Zodiac tě prozatím ani nespasí, ani ti nepřinese všeobecný věhlas jako bezesporu výjimečné hudebnici. Nicméně Všetko inak vyzerá, než se tváří na povrchu. Bohužel nejsme V krajině zázrakov, ani si nehrajeme na pokrytce. Myslím-nemyslím, spíš se snažím hodnotit. Jednoho dne z hodnocení Zodiacu zbude jen pouhá Spomienka. A tu nakonec přemůže tvoje Láska k hudbě. Najdi si lepší textaře, kteří vyplní zajímavé melodie zajímavými texty, jež nebudou jen a pouhopouze vyplňovat kvalitní skladby instantním prachem bez chuti a vůně.

Katarína Knechtová: Zodiak
Stopáž 42:18, vydal Universal Music
Skladby:
Vo svetle žiariacich hviezd, Zvláštny prach, V tíchu, Zodiak, Do nekonečna, V krajině zázrakov, Všetko inak vyzerá, Spomienka, Myslím-nemyslím, Láska, Tvoje slová

 

Témata: