Kupte si další cukrátka, vykřikuje Katy Perry na desce Prism

josefmartinek

Předchozí album Katy Perry Teenage Dream sice mezi fanoušky i v hitpárádách uspělo, nicméně zpěvačka slíbila, že další deska bude jiná, dospělejší, temnější. Jenže všechno je jinak. Na Prism se Perry znovu veze na vlně nejjednoduššího radiového popu bez nápadu.

Deska Teenage Dream vynesla Katy Perry na popový Olymp. Usměvavá bruneta obklopena všemožnými cukrlátky sypala jeden hit za druhým, až nakonec v americké singlové hitparádě pěti vítěznými singly vyrovnala letitý rekord Michaela Jacksona v počtu number-one hitů z jednoho alba. Deska to byla fajn, ale bylo jí dost; doba sladkých hitovek měla podle Katiných slov definitivně skončit. Jenže neskončila. Bohužel.

I když fanouškům dlouho slibovala temné album, finální nahrávka ukázala, že je spíš tahala za nos. Mnohé naznačil už singl Roar, který nepřekvapil vůbec ničím, naopak, působil jako zapomenutá součástka Teenage Dream, jen o dost nudnější.

Zatímco předchozí zmiňovaná nahrávka byla ve své přímočarosti alespoň stoprocentně dotažená, zdařilých popových hitů na Prism je málo. Katy je vlastně všechny nashromáždila hned na úvod alba: téměř jistě v budoucnu z éteru zaslechnete rozjetou Birthday, povedla se i taneční vypalovačka Walking On Air inspirována současnou švédskou produkcí. Jak se ale album blíží ke konci, přibývá vaty a nudy.

Poslechněte si Katy Perry v Youradiu

Přitom Prism obsahuje i momenty, v nichž Katy ukazuje, že když se chce, všechno jde. Třeba taková Legendary Lovers překvapí tajemným zvukem i hutným beatem, ve výsledku je to výborná popová písnička. Dark Horse zase okořenila účastí rappera Juicy J, který skladbě dodal syrový rozměr. Víc podobných okamžiků už ale na desce nenajdeme, a tak je třeba vzít za vděk čitelnými juchačkami, které hraničí s kýčem, nebo střednětempovými nemastnými neslanými lovesongy, jako je třeba aktuální singl Unconditionally.

Katy Perry - PrismK dobru jde zpěvačce aspoň skutečnost, že prvoplánové melodie zvládá s o něco větší grácií než řada jejích pěveckých kolegyň, tudíž nezní tolik křečovitě. Do historie pop music se sice Prism nezapíše vůbec ničím, prodávat se pravděpodobně bude dle pravidel showbusinessu a popkultury jako na běžícím pásu. Dle ohlasu prvního singlu to totiž fanoušci Katy opět zbaštili i s navijákem.

Katy Perry – Prism
Vydavatelství: Unviersal Music
Celkový čas: 48:43
Seznam skladeb: Roar, Legendary Lovers, Birthday, Walking On Air, Unconditionally, Dark Horse (feat. Juicy J.), This Is How We Do, International Smile, Ghost, Love Me, This Moment, Double Rainbow, By the Grace of God

Témata: