Když Hurts rozhazují bílé růže (a davy šílí)

Hana-Slivova

Tam, kde řada z nás stála naposledy na maturitním plese, tedy ve Velkém sále Lucerny, stáli v sobotu muži, kteří toho natančili výrazně méně než maturanti. Britské synthpopové duo Hurts předvedlo klasickou chladnou a strhující show a plná Lucerna opět poskakovala tak, jak Hurts pískali.

Jejich první a prozatím jediná deska Happiness je venku právě rok a měsíc. I přesto přijeli Hurts do České republiky potřetí během půl roku. V březnu hravě vyprodali Lucerna Music Bar, v létě si podmanili tisícovky lidí na Sázavafestu a v sobotu večer si dělali, co chtěli s publikem, které v plném počtu dorazilo do Velkého sálu Lucerny.

Recenze CD – Hurts: Šťastni čekáme na depresi

O síle a tajemství úspěchu synthpopového dua Theo Hutchraft (25) – Adam Anderson (27) z Manchesteru jsme na Kouli mudrovali už několikrát, a tak jsme se na důvod obdivu Hurts zeptali fanoušků, kteří do Lucerny dorazili prostě proto, že kapela: je jiná než ostatní – má zajímavé melodie – jde z ní energie – je tak trochu pohřební – odkazuje na Depeche Mode – má skvělé písničky.

Hurts na prvním českém koncertě v Lucerna Music Baru v březnu 2011

Jistě, není to žádné převratné zjištění, ale jak se zdá, spolu s patosem přesně na hranici snesitelnosti, vypočítaným chladem a zároveň energií v nečekaných okamžicích je to dobrá cesta, jak dobýt nejedno srdce. A je úplně jedno, že Hurts místy znějí, jako kdyby si zrovna půjčovali od Pet Shop Boys, Westlife nebo Sinead O´Connor.

Rozhovor s Hurts: Naše obleky? Vzpomínka z dob, kdy jsme chodili na pracák

Ne že by se koncert nějak zásadně lišil od jarního představení v Lucerna Music Baru. Hitovky Silver Lining a Wonderful Life koncert otevíraly, střední část kromě Evelyn se strašidelně chladným kytaristou ozdobila Čechům nepříliš známá Affair. Finiš pak obstarala patetická Stay spolu s Better Than Love.

Duo Hutchraft – Anderson doprovázel dívčí smyčcový kvartet (pravda, na jaře byla v Praze slečna jen jedna) a dívky též obstarávaly živé taneční kreace, tolik typický doplněk kapely.

První koncert v ČR: Svělí Hurts kázali vyprodanému Lucerna baru

I bílé růže Theo mezi lidi vrhal už na jaře. Ale co naplat, chemie nedostupného hocha s oblekem otce z fary prostě funguje. Všichni fanoušci znají texty, každý chce na Hutchcraftův povel dokázat, že zrovna on dokáže zpívat, tleska a užívat si nejlépe.

Na české poměry tak trochu neuvěřitelný příběh Hurts vs. publikum pokračuje. Vsadím se, že plno na ně bude i příště. Jen doufejme, že příště už také bude hotový nový repertoár.

Hurts
Support: Firefox AK
Praha, 8. října 2011, Velký sál Lucerny

 

 

Témata:, ,