Kieslowski zpívají o vztahu, do kterého trochu prší

ondrejbambas

Desku o pochybách, hledání a (ne)nacházení vydala před několika dny indiefolková dvojice Kieslowski. Ve svých nových skladbách z alba Mezi lopatky sice není tak samozřejmě otevřená jako duo Monikino kino nebo zasněná jako krnovští Bratři Orffové, díky odvážnému zvuku Jana P. Muchowa ale nabízí fanouškům tuzemského písničkářství další barvu do zážitkové palety.

Když před dvěma lety vydalo indiefolkové duo Kieslowski desku Na nože, vyprávělo na ní minipříběhy o bublajících vztahových potížích. Na aktuální desce Mezi lopatky vládne jakýsi tichý mír, stav, v němž oba protagonisté, David i Marie, působí rezignovaně, zároveň s (obavami) a lehkou skepsí hledí do budoucnosti.

Poslechněte si Kieslowski v Youradiu

Deska se neposunula jen tematicky, ale i zvukově. Hudebníci spolu s producentem Janem P. Muchowem využívají na novince daleko víc elektroniky a hutných beatů; také díky tomu se z písniček Kieslowski vytratily i ty poslední náznaky country, s nímž hudebníci pracovali na předchozí nahrávce.

Jak se oba protagonisti nechali slyšet, z nového zvuku měli původně obavy. Nebylo ale třeba. Jak hezky a křehce může znít folková písnička v kombinaci s citlivou elektronikou, to je nejlépe slyšet ve skladbách Ve větru a Srdce, jejichž stresující podklad ve spojení s jednoduchým kytarovým riffem a pianem je asi to nejzajímavější z celé desky. Do paměti se ale okamžitě vryje i klavírní motiv Postele. Hitovka, která ukazuje, kde stojí hranice, u níž se Kieslowski blíží popu, ale zároveň si nechávají vlastní tvář.

Velkou část alba nahrávali Kieslowski na severozápadě Francie v Normandii, v kamenném domě na březích lamanšského průlivu. Přímořskou, tak trochu sklíčenou atmosféru se kapele podařilo přenést i do písniček; jasně je to cítit třeba z Jinde, na niž volně odpovídá Sever. Jako kdyby pocit, kdy od moře alespoň fouká, když už neprší, byl leitmotivem celého alba.

Největším problémem Mezi lopatky je tak opakování námětu a termínů, jimiž David s Marií své obavy a pocity formulují. Často se tu pracuje se slovy jako postel, spánek, srdce a pokud by písničky měly fungovat samostatně, výtka zmizí. V kontextu příběhu o hledání se, jenž prostupuje celým albem Mezi lopatky, je ale aktuální.

I tak ale Kieslowski míří třetím bodnutím přesně mezi lopatky. Svým ne úplně radostným, ale neafektovaným a docela otevřeným úhlem pohledu doplňují příbuzné autory, jakými jsou například nedávno bodující Bratři Orffové s křehkou deskou Šero nebo přírodní novinku Následuj kojota kladenské skupiny Zrní. Zdá se, že česká indiefolková scéna je aktuálně v dobré formě.

Kieslowski – Mezi lopatky
Vydavatelství: Indies Scope
Seznam skladeb: Doteky, Obraz, Snad, Srdce, Postele, Orange Box, Jinde, Sever, Ve větru, Normandie   

Témata:,